14. Rykarda Parasol - I Know Where My Journey Ends

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Zelf omschrijft de Amerikaanse Rykarda Parasol haar muziek als ‘rock noir’, een term die de lading meer dan dekt. In haar sterk verhalende teksten, waarvoor ze vaak inspiratie put uit haar eigen persoonlijke leven, schuwt ze zware onderwerpen niet. Een flinke dosis humor en zelfspot voorkomen echter dat haar melancholische vertellingen al te zwartgallig worden.
Het donkere en theatrale karakter van haar muziek wordt verder ondersteund door een zeer ingetogen instrumentatie. Deze laat alle ruimte aan Parasols kenmerkende stemgeluid, dat onbetwist het middelpunt vormt van haar liedjes: diep en dwingend, maar altijd met een rauw randje.

Albums
Our Hearts First Meet (2006)
For Blood and Wine (2009)

www.rykardaparasol.com
www.myspace.com/rykardaparasol

Inspiratie
Koopvrouw op de landweg, 1925,
was/olieverf op doek, 70,5 x 58,5 cm.
Groninger Museum

The work of Jan Altink depicts many sparsely populated landscapes, familiar yet unsettling. A sole figure on the road eerily reminds me of the path I am on. As many times as we ask if we are coming, going, and to where, it’s not always easy to answer. For myself, the restless soul, I do know the little town I hope to settle in, which I describe in the lyric. I approached this song organically: Relatively unrehearsed, "painterly" piano, limited in my ability -- yet hopefully, like the painting itself, what is so simply performed conveys a deeper value.

• Jan Altink, Koopvrouw op de landweg, 1925, Groninger Museum
  • Rykarda Parasol