15. Homemade Empire - Riparian

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Achter de naam Homemade Empire gaat de Utrechtse muzikant Bart de Kroon schuil. Voorheen was hij vooral bekend als basgitarist bij onder andere We vs. Death en Pien Feith, totdat in 2010 geheel uit het niets zijn debuutalbum A Brilliant Window Niche verscheen. Rustige singersongwriterliedjes worden hierop afgewisseld met instrumentale nummers.
Zelf spreekt Homemade Empire liever van schetsen met akkoorden en woorden, over zaken als binnenblijven, de dood en schilderijen. Na het verschijnen van deze eerste plaat heeft Homemade Empire door heel Europa getourd en een nieuw, nog titelloos album is aangekondigd voor het begin van 2012.

Album
A Brilliant Niche Window (2010)

www.homemadeempire.com
www.myspace.com/homemadeempire

Inspiratie
Fietsers langs het Boterdiep, ca 1925,
olieverf op doek, 93 x 77 cm,
Groninger Museum

Dit specifieke nummer bestond al met de titel ‘Riparian’ en de eerste aanzetten tot een tekst kwamen wonderwel overeen met de afbeelding op het schilderij ‘Fietsers langs het Boterdiep’. Vreemd genoeg werd het nummer persoonlijker door de vervlechting met het schilderij. Op het eerste gezicht is er een directe relatie tussen het schilderij en de tekst, maar voor mij persoonlijk is het een expressionistische familiegeschiedenis. The Puddle Parade nam de achtergrondzang voor haar rekening. Dit maakte het liedje enerzijds fragieler, maar anderzijds ook minder zwaar op de hand. Voor de productie van het nummer heb ik gekozen om het zo direct mogelijk te laten klinken. Dit paste mijns inziens het beste bij het alledaagse tafereel op doek. ‘Fietsers langs het Boterdiep’ heeft geen opgedirkte tierelantijnen nodig.

• Jan Altink, Fietsers langs het Boterdiep, 1925, Groninger Museum
  • Homemade Empire