20. The Bear That Wasn't - Frost

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

The Bear That Wasn’t is het muzikale alter ego van de Belgische zanger en gitarist Nils Verresen, een naam die hij ontleende aan het gelijknamige kinderboek van Frank Tashlin uit 1946. Op muzikaal gebied doen zijn liedjes denken aan die van Bon Iver en Sufjan Stevens. Al tokkelend fluistert Verresen over en voor fragiele zielen, warm en zacht en stil in drukke, donkere tijden.
Vorig jaar verscheen zijn eerste album, waarmee hij vervolgens een jaar lang door Europa trok. Tijdens deze tour logeerde hij bij 365 verschillende vrienden die hij via Facebook ontmoette. In ruil voor een slaapplaats verblijdde The Bear That Wasn’t zijn gastgezinnen met zijn mooie liedjes. Een documentaire over deze bijzondere reis is nog in de maak.

Album
And So It Is Morning Dew (2010)

www.thebearthatwasnt.be
www.myspace.com/thebearthatwasnt 
Facebook

Inspiratie
Winterlandschap, 1927,
oliever fop doek, 65 x 57 cm,
particuliere collectie

De winter is mijn favoriete seizoen voor muziek. Ik treed ook veel liever ’s winters op voor vijf of zes man publiek dan voor een grote festivalweide. Ook voor de artwork van mijn eerste cd diende een huis in de sneeuw lange tijd als referentiepunt voor welke sfeer het moest uitstralen.
Mijn voorliefde voor het donker en de strakke lijnen in een sneeuwlandschap zie ik terug in dit schilderij. Ik heb in de zomer geprobeerd een liedje te schrijven dat er bij hoorde, maar dit lukte niet. Pas toen de temperatuur daalde ging het beter. Het nummer heeft als thema ‘desolaatheid’, een gevoel dat ik terugvond in het schilderij.

  • Jan Altink, Winterlandschap, 1927, particuliere collectie
  • The Bear That Wasn't