21. New Red Fading - Spinning Time

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

De jonge vijfkoppige band New Red Fading werd in 2007 opgericht en heeft als thuisbasis het bekende Groningse nachtcafé Warhol. De band is een democratisch geheel, iedereen schrijft en componeert mee, waardoor in de muziek van New Red Fading invloeden uit verschillende muziekstijlen te bespeuren zijn. Al deze verschillende persoonlijkheden en perspectieven zorgen voor dat hun muziek niet in een genre is onder te brengen. Toch is er één belangrijke regel: degene die de tekst van een liedje schrijft, zingt deze zelf.

EP
We The People (2011)

www.newredfading.com
www.myspace.com/newredfading

Inspiratie
Dijk langs het Reitdiep, 1927,
was/olieverf op doek, 68 x 56,5 cm,
Groninger Museum

We are a band that thrives to develop and to change in a positive way with every new experience. We chose ‘Dijk langs het Reitdiep’ by Jan Altink because to us the painting resembled change. It displays the peaceful and quiet natural landscape, but in the distanceyou can see a factory in progress and to us this symbolized development. We tried to imagine ourselves being at the location of the painting in that year, and tried to imagine the impact of such changes on the thinking of people at that time. Together with the best renowned studio of the Northern part of the Netherlands, Studio Spitsbergen, we were able to create this song, as an extension of the painting.

• Jan Altink, Dijk langs het Reitdiep, 1927, Groninger Museum
  • New Red Fading (photo by Daan)