22. Wouter van Veldhoven - Ons dorp

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Wouter van Veldhoven is een in Utrecht woonachtige muzikant en geluidsmanipulator. Zijn muziek is nog het beste te omschrijven als ambient en de soundscapes die hij maakt zitten vol verschillende klanken. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld gewone elektrische gitaren, maar ook een glockenspiel en oude bandrecorders. Met name deze laatste zijn erg belangrijk voor het geluid
dat Van Veldhoven voor ogen heeft. Niet alleen maakt hij er tapeloops mee, ook creëert hij met behulp van zijn recorders een geluid waarin de bewuste afbraak en degeneratie centraal staan.

Albums
Ruststukken (2007)
Four Simple Songs For Five Dead Bumblebees (2008)
Three Days of Fever (met Greg Haines) (2008)

www.woutervanveldhoven.nl
www.myspace.com/woutervanveldhoven 
Facebook
Twitter

Inspiratie
Dorpje in de zon, 1932,
olieverf op hout, 24 x 29 cm,
Stichting De Ploeg

Jan Altinks schilderij ‘Dorpje in de zon’ gaf me een dubbel gevoel toen ik het zag. Enerzijds lijken de titel en het schilderij erg gemoedelijk, anderzijds had ik heel erg het gevoel van een zich herhalende troosteloosheid vlak onder die gemoedelijke eerste indruk. De sleur van de dag, ontevredenheid met wie je bent en wat je doet, irritaties, achterklap, onbegrip; op dat soort zaken heb ik geprobeerd de nadruk te leggen met mijn muziek.
Bij het maken van de muziek heb ik gebruik gemaakt van de volgende  instrumenten: Percussie: een oud hek, potten, pannen, schalen, een koekjestrommel en een glas. Strijkers: een zelfgebouwde viool (gemaakt van een sigarenkistje). Overige: een oude toongenerator, melodica en een mandoline. Het stuk is in meerdere lagen opgenomen op twee oude spoelenbandrecorders.

  • Jan Altink, Dorpje in de zon, 1935, Stichting De Ploeg
  • Wouter van Veldhoven