26. Oliver Oat - Open

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Oliver Oat (2001) is een muzikaal soloproject uit Rotterdam. Het enige permanente bandlid is Joost de Jong (1986). Hij wordt bijgestaan door een groot aantal muzikanten en treedt zowel solo als met verschillende begeleidingsbands op. Bij opnames werkt hij samen met engineer Floyd Raynor. De muziek van Oliver Oat, vaak begeleid door piano, accordeon en ukelele, is geworteld in Europese folk en kent invloeden van Amerikaanse vaudeville tot artiesten als Tom Waits en Björk.

EPs
new romantics (2007)
on the isle of eye (2011)

www.oliveroat.com
www.myspace.com/oliveroat

Inspiratie
Blauwborgje, 1946, olieverf op doek,
70 x 100 cm, Rijksdienst voor het
Cultureel Erfgoed

Ik werd niet zozeer getrokken door het afgebeelde, maar vooral het onafgebeelde in dit schilderij. De schilder lijkt de omgeving in al haar geheimen te kennen, waardoor Blauwborgje me uitnodigt tot verkenning. Door ook andere schilderijen te bekijken die Altink van zijn boerderij maakte, beleefde ik een muzikale vertelling, die voor een deel overschaduwd werd door een tegengestelde realiteit. Het lied is daarom geen begeleiding voor dit schilderij, maar is een afschrift van het verhaal dat ik beleefde toen ik Blauwborgje bekeek.

• Jan Altink, Blauwborgje, 1946, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Oliver Oat