6. Jean Koolen & Peter Arends - De Bange Man

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Jean Koolen was zwerver, paardentrainer in Montana, houthakker in Vermont, koopman op het  Waterlooplein, kinderpsycholoog in Breda, liedjesschrijver voor cabaretiers, jeugdtheater, muziektheatergroepen, reclames. En zichzelf. Peter Arends is muzikant en (ver)beeldend kunstenaar. Dat is hij altijd al geweest.

www.zomaarkunst.nl

Inspiratie
Portret van Job Hansen, ca 1922,
olieverf op doek, 68 x 56,5 cm,
Groninger Museum

We hebben een portret uitgekozen van een man met grote, bijna vrouwelijke ogen, die de toeschouwer net niet recht aankijken. Het is alsof hij bewust direct oogcontact vermijdt. Een flauwe glimlach plooit zijn lippen, lijkt het, want als je zijn mond bedekt en alleen zijn ogen ziet, is de glimlach verdwenen. Grote bange ogen staren in een verte die voor de toeschouwer verborgen blijft, maar niet voor de luisteraar. We hebben geen schilderij van Altink gezien waar mensen in gesprek zijn. Of waar iets van een relatie tussen personen duidelijk wordt. Het is eenzaam. Mensen lijken verdwaald bij elkaar, verloren in hun omgeving. Reddeloos in een droomlandschap. Of verdwaald in zichzelf. Zoals de man op dit schilderij. In zijn wijd opengesperde ogen kolkt de onmacht. Zijn hand ligt voorin, reikt bijna uit het schilderij. Wie geeft de bange man een hand? Dit lied geeft hem een hand. En, zoals altijd, door te zingen en te spelen, reiken we uit naar de bange man in onszelf. En in u. Als we geluk hebben.

• Jan Altink, Potret van Job Hansen, ca. 1922, Groninger Museum
  • Jean Koolen & Peter Arends