8. Roy Santiago - The Last Dutch Pirate

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Zette de Nederlandse liedjessmid Roy Santiago eersteling Mt. Ventoux nog thuis in zijn eentje in elkaar, tijdens de opnames van opvolger The Great Pretender kreeg hij steun van een heel arsenaal muzikale vrienden. Dit zorgde er logischerwijs voor dat de gruizige lo-fi liedjes plaats moesten maken voor een meer bandgedreven, rockgeoriënteerd geluid. Hiermee is het album een afspiegeling geworden van Santiago’s ontdekkingstocht door zijn nieuwe woonplaats Nijmegen en de ontmoetingen die daarmee gepaard gingen.
Toch zul je Roy Santiago nooit kunnen betrappen op doodgespeelde nummers. Hier en daar rammelt er nog altijd iets en kun je een pianokruk horen kraken.

Albums
Mt. Ventoux (2009)
The Great Pretender (2011)

www.roysantiago.nl
www.myspace.com/roysantiago

Inspiratie
Portret van Job Hansen, 1927,
olieverf op doek, 68 x 52 cm,
Groninger Museum

Het schilderij heb ik gekozen, omdat het me enorm deed denken aan een man die ik ken. Ik ken de man eigenlijk niet erg goed. Ik ontmoet hem soms als het niet goed met hem gaat. Dan help ik hem om zijn leven weer wat meer op orde te krijgen. De man is enorm fascinerend. Hij heeft meer verhalen dan een gemiddeld sprookjesboek, met een vergelijkbaar niveau aan geloofwaardigheid. De man heeft een boot en is soms weken onvindbaar. Hij is graag op zichzelf. En hij rookt pijp. En pijprokers zijn onruststokers, aldus de man. Het lied gaat over hem. En daardoor ook over het schilderij. Want de man op het schilderij en de man die ik ken zouden broers kunnen zijn.

• Jan Altink, Portret van Job Hansen, 1927, Groninger Museum
  • Roy Santiago