9. Hélène Renaut - The Way You Looked At Me

Muziektour bij 'Jan Altink. Iconen van het Groninger Land'

Hélène Renaut groeide op in Bretagne, waar ze klassieke muziek en viool studeerde. Tegenwoordig woont ze echter in de Verenigde Staten, nadat ze verliefd werd op San Francisco. Dit verklaart misschien ook haar voorliefde voor folk muziek gecombineerd met de aandoenlijkheid van popmuziek uit de jaren zestig.
Het bijzondere aan haar liedjes is de wijze waarop volwassen thematiek verpakt wordt in een bijna kinderlijke speelsheid: een liedje als ‘Bumblebee’ gaat over eenzaamheid, maar is vermomd als een luchtig praatje tussen Renaut en een bij.

Album
The Deer Convention (2011)

www.helenerenaut.com
www.myspace.com/helenerenaut

Inspiratie
Portret van Nellie, 1928,
olieverf op doek, 60 x 50 cm,
Groninger Museum

I chose this painting in relation with this particular song because both evoke a certain sense of summer, green and movement. The song is about seduction and surrender, while addressing the listener with what might be problematic with the situation- a certain abandonment that goes beyond morals or selfrestraint. I could picture the woman saying those words, a little reproachfully, while at the same time being charmed by the person in front of her. All the green strokes around her head evoke the glow of summer and remind me of the way the melodies go. I think there is also, both in the song and the painting, a sense of boldness, urgency and freshness that makes the direction more important than the destination, or the details of the finished work.

• Jan Altink, Portret van Nellie, 1928, Groninger Museum
  • Hélène Renaut