Tentoonstelling

Anno Smith

16 oktober 2015 t/m 05 juni 2016

Anno Smith (1915-1990) was een Groninger keramist die zich, na een studiereis door Italië, onder andere ging toeleggen op het maken van geveldecoraties. In de periode na de Tweede Wereldoorlog verfraaide hij veel gevels van scholen, flats  en winkels in diverse wijken in de stad Groningen met keramische reliëfs en sculpturen.

  • Het reliëf De Alkmaarse Kaasdragers van de Groninger kunstenaar Anno Smith. Het is te zien in een buitenmuur van het voormalige pakhuis Bremen-De Lauwers aan de Westerkade in Groningen.
  • Anno Smith, steengoed schaaltje met blauwe glazuur, 1935-1990, diameter 18 cm, collectie Groninger Museum
  • Anno Smith, Gevelsteen "Woningplan 1950", DEZE STEEN IS GELEGD ALS SYMBOOL VAN DE EENDRACHTIGE SAMENWERKING VAN 30 GEMEENTEN TER VERWEZENLIJKING VAN HET 1000 WONINGENPLAN 1950

Talrijke openbare gebouwen in Groningen hebben opvallend gekleurde gevelkeramiek. Veel mensen kennen het werk, maar niet de naam van de maker: Anno Smith.

Anno Ferdinand Smith (Groningen 1915 – 1990 Groningen) krijgt op Academie Minerva les van beeldhouwer Willem Valk en tekendocent A.W. Kort. Na voltooiing van zijn opleiding in 1937 besluit hij keramist te worden. Hij experimenteert met succes met uiteenlopende glazuren. Door de opmerkelijke kleuren wordt hij bekend in kringen van liefhebbers van kunstnijverheid.

Na de Tweede Wereldoorlog krijgt zijn werk ook bekendheid bij een groot publiek. Na het succes van het tableau De Kaasdragers in een pakhuis aan de Westerhaven wordt Smith in Noord-Nederland veel gevraagd voor keramiek op gevels van gebouwen. Hij werkt voor scholen, openbare gebouwen en woningbouwcorporaties. Bij de woningbouwflats in bijvoorbeeld de West-Indische buurt, de Rivierenbuurt en de Wijert in Groningen, geeft hij elk portiek een eigen gezicht. Anno Smith werkt ook veel met heraldische symbolen. In de jaren zestig wordt zijn bouwkeramiek abstract.

Hoewel zijn werk de laatste jaren meer in de belangstelling staat, wordt het ook bedreigd. De woonhuizen en gebouwen uit de wederopbouwtijd zijn in onze tijd toe aan een andere bestemming en vaak ook sloop. Gelukkig wordt in toenemende mate de bouwkeramiek van Anno Smith daarbij gered en zo mogelijk herplaatst.

Deze tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van kunsthistoricus Jaap Ekhart, fotograaf Rudmer Nijman en diverse bruikleengevers.