Groninger Museum verwerft werk van Jan Wiegers

In 2014 aangekocht met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt

• Jan Wiegers (Kommerzijl 1893 – 1959 Amsterdam), Zittend naakt, 1925, Was/olieverf op linnen, 71 x 54,5 cm, Gesigneerd linksonder: Jan Wiegers ’25
  • Jan Wiegers (Kommerzijl 1893 – 1959 Amsterdam), Portret van Johan van Zweden (verso Zittend naakt), 1925, Was/olieverf op linnen, 71 x 54,5 cm, collectie Groninger Museum

Dankzij de steun van de BankGiroLoterij en de Vereniging Rembrandt kon het Groninger Museum een belangrijk schilderij van Jan Wiegers verwerven. Zittend naakt uit 1925 is een fraai voorbeeld van de expressionistische schilderkunst die gedurende de periode 1922-1927 binnen de Groninger Ploeg tot stand kwam. Op de achterzijde van dit schilderij staat ook een voorstelling, een portret van het Ploeglid Johan van Zweden.

Jan Wiegers (Kommerzijl 1893- 1959 Amsterdam) was in 1918 één van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos in Zwitserland. Daar ontmoette hij Ernst Ludwig Kirchner, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duits expressionisme. Wiegers raakte geheel in de ban van zijn persoon en werk. Eenmaal terug in Groningen introduceerde hij nieuwe schilderkunstige vormen en technieken aan zijn vrienden van De Ploeg.

Wiegers is met name bekend geworden door zijn portretten en landschappen. In de jaren twintig van de vorige eeuw schilderde hij daarnaast ook expressionistische naakten die eveneens tot de hoogtepunten van zijn oeuvre gerekend kunnen worden.