Huug Pleysier: een unieke beeldtaal

25 juni 2015

Het Groninger Museum toont in de tentoonstelling Huug Pleysier werk van een bijzondere en gevoelige kunstenaar. Pleysier verhuisde rond 1980 naar Groningen en toen kwam zijn kunstenaarschap tot bloei. Werken uit deze periode zijn te zien. Met deze tentoonstelling besteedt het museum aandacht aan een kunstenaar die lang in Groningen werkte en een sterke band had met de stad.

Pleysier (Rotterdam 1944 – 2000 Groningen) is vooral bekend geworden met zijn zinketsen. Hierbij kraste hij een tekening op een met vernis afgedekte plaat, legde deze in zuur en drukte deze vervolgens op vochtig papier af. Op het eerste gezicht lijkt het werk inderdaad slechts dat: gekras. Wie echter verder kijkt ziet herkenbare vormen, letters en cijfers. Deze vormen hielpen de kunstenaar om door middel van zijn werk zijn gevoelens te uiten. Naast zinketsen zijn foto-etsen en het zinkenboek, 41 etsen gebonden tussen twee zinkplaten, te zien.

De prachtige zinketsen uit de 8-serie (1975-1977) geven een goed beeld van Pleysiers gedachtegang en werkwijze. De kunstenaar gebruikte hierin de vorm van het klaverblad, die voor hem symbool staat voor de drie-eenheid van man, vrouw en kind.

Geïnspireerd door zijn emoties en zijn omgeving maakte Pleysier werken die op het eerste gezicht misschien moeilijk te begrijpen zijn. Hij stelde zich niet ten doel een specifieke boodschap uit te dragen en er zijn vele interpretaties mogelijk. Pleysier wist zelf ook niet altijd wat een werk betekende en liet zich leiden door zijn onderbewuste. Zijn werken stellen de bezoeker dus voor een uitdaging.

De tentoonstelling Huug Pleysier is te zien van 3 juli tot en met 4 oktober 2015. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige en rijk geïllustreerde catalogus verkrijgbaar. Deze telt 91 pagina’s en is voor €20,- te koop in de museumwinkel.

In het najaar van 2015 wordt werk van de kunstenaar getoond in Museum Belvédère in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Groninger Museum  Willemien Bouwers 050-3666510

  • Huug Pleysier, foto-etsen, 1975
  • Huug Pleysier 8-serie, 1975-1977