Aangekocht in 2009

Met steun van BankGiro Loterij

Robber Baron van Studio Job

Met steun van de Bank Giroloterij heeft het Groninger Museum in 2009 Robber Baron van het Nederlandse vormgeversduo Studio Job gekocht. Het is een spectaculaire set van vijf bronzen meubels; een kast, een mantelklok, een kluis, een tafel en een staande lamp. Hoewel de meubels in principe bruikbaar zijn, zijn ze niet erg praktisch. Ze wegen vele honderden kilo’s per stuk, terwijl ze eigenlijk net een maatje te klein zijn voor comfortabel gebruik: ongeveer een kwart kleiner dan ‘ware grootte’. Hun overvloedige decoratie en soms nogal bizarre figuratieve onderdelen nodigen dan ook vooral uit tot langdurig kijken.

  • Studio Job - Cabinet
  • Studio Job - Mantel Clock
  • Studio Job - Jewel Safe

Met het zichtbare, arbeidsintensieve vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en het kostbare brons, dat afwisselend gepatineerd, gepolijst of verguld is, geven de vijf meubels van Robber Baron van Studio Job een indruk van overdadigheid, en zelfs van ‘verspilling’. Het tentoonspreiden van ‘verspilling’ was traditioneel een bewijs van de koopkracht van de eigenaar. Het is allemaal even decadent als onpraktisch wat we hier zien, maar tegelijkertijd overweldigend van visuele en verhalende rijkdom. Om uren naar te kijken.

  • Studio Job - Table
  • Studio Job - Standing Lamp

De titel verwijst naar de puisant rijke grootindustriëlen en bankiers die zich in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw opzichtig omringden met pracht en praal. In Robber Baron speelt Studio Job met tal van figuratieve verwijzingen naar traditionele bronnen van de rijkdom van deze magnaten: olie, industrie, spoorwegen en bankwezen. Maar ook naar klassieke iconen uit de architectuurgeschiedenis zoals het Parthenon, de Sint Pieter en het Empire State Building. De meubels van Robber Baron zijn complexe composities die verhalen vertellen zoals bijvoorbeeld glas-in-lood ramen of majestueuze bronzen deuren van kathedralen dat doen. Ze zouden zo in het interieur van een machtige industrieel of diens erfgenamen kunnen staan, al wijzen de reliëfs met afbeeldingen van rokende schoorstenen, kanonnen, gasmaskers en gevechtsvliegtuigen ook op de donkere zijde van macht en rijkdom.

Het eigenzinnige, kritische en amusante werk van Studio Job heeft in de afgelopen jaren groot succes gekregen. Hun werk trekt veel aandacht op de internationale designbeurzen in Milaan en Miami en zij worden vertegenwoordigd door een van de meest vooraanstaande designgaleries ter wereld: Moss in New York. Studio Job werkt samen met gerenommeerde bedrijven als Swarovski en Koninklijke Tichelaar Makkum.