Aangekocht in 2011

Met steun van BankGiro Loterij

Iris van Herpen, 13 couturestukken uit 6 collecties

Iris van Herpen (1984) is een van de opvallendste modetalenten van dit moment. Van Herpen studeerde in 2006 af aan de ArtEZ Hogeschool voor Kunsten in Arnhem en liep stage bij onder meer Alexander McQueen. In 2007 startte zij haar eigen label, een jaar later werd ze genomineerd voor de prestigieuze Createurope: The Fashion Academy Award. Haar outfits  verschenen onder andere in de Engelse Vogue, Harper’s Bazaar, Dazed and Confused en Surface. In samenwerking met het schoenlabel United Nude lanceerde ze in 2010 haar eerste schoen gekoppeld aan een collectie in een gelimiteerde oplage. Iris van Herpen exposeert in binnen- en buitenland, afgelopen jaar was zij winnares van de Dutch Design Award en de Mercedes Benz Dutch Fashion Awards. In mei 2011 trad Van Herpen toe als jongste gastlid ooit tot de prestigieuze Chambre Syndicale de la Couture.

  • Iris van Herpen, Refinary Smoke, 2008, Groninger Museum, aangekocht met steun van de BankGiro Loterij
  • Iris van Herpen, Refinary Smoke, 2008, Groninger Museum, aangekocht met steun van de BankGiro Loterij

Iris van Herpen staat bekend om haar opvallende creaties waarbij zij traditioneel vakmanschap combineert met gedetailleerd handwerk en innovatieve technieken als rapid prototyping. Ongebruikelijke materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten, synthetische boot-garens en baleinen van kinderparaplu’s creëren een sculpturaal en verbluffend visueel effect, dat zowel organisch als futuristisch aandoet.

In tegenstelling tot veel andere ontwerpers is Van Herpen niet op zoek naar de perfecte pasvorm of een nieuw silhouet. Ze heeft voor haar ontwerpen dan ook geen ideale vrouw in gedachten en werkt niet met een muze. Eerder beschouwt Van Herpen haar mode als een vorm van zelfexpressie waarbij zij haar associaties en fascinaties over de werkelijkheid van alledag vertaalt naar een collectie. Haar werk is sterk persoonlijk van karakter en kan beter getypeerd worden als een veruitwendiging van haar innerlijke leven en als een materialisatie van de wijze waarop zij de realiteit ervaart. Elke collectie heeft zijn eigen verhaal en draagbaarheid is daarbij niet het uitgangspunt.

Een voorbeeld daarvan is de collectie Synesthesia. Deze collectie heeft als uitgangspunt een neurologisch verschijnsel waarbij een vermenging van zintuiglijke waarnemingen optreedt. Zo zijn er mensen die muziek niet alleen horen, maar ook zien. Ook Van Herpen heeft dit vermogen in zekere mate en verwerkte dit tot een collectie. Andere collecties als Radiation Invasion gaat over de onzichtbare straling en signalen om ons heen die bijvoorbeeld alle telecommunicatie mogelijk maken. Refinery Smoke is gebaseerd op het dualistische en ongrijpbare karakter van de rokerige uitstoot van raffinaderijen. Het Groninger Museum verwierf dertien outfits afkomstig uit zes verschillende collecties: Chemical Crows, Refinery Smoke, Mummification, Synthesia, Radiation Invasion en Crystallization.

Een van de belangrijkste aandachtsgebieden in het hedendaagse aankoop- en expositiebeleid van het Groninger Museum is het grensgebied tussen kunst, design en mode. De werken die het Groninger Museum op dit gebied verwerft zijn museale stukken met sculpturale en conceptuele kwaliteiten, die soms het karakter van een ‘installatie’ hebben en aanzetten tot denken over begrippen als ‘mode’ en ‘identiteit’. In dit kader heeft het Groninger Museum een grote modecollectie weten op te bouwen met werk van onder andere Azzedine Alaïa, Comme des Garçons, Viktor & Rolf, Hussein Chalayan en Bernhard Willhelm.

Vier van de aangekochte outfits van Iris van Herpen waren al te zien in de groepstentoonstelling Material World – Kunst Design Mode in het Groninger Museum. In 2012 krijgt Van Herpen een grote solotentoonstelling in het Groninger Museum, waarin alle met steun van de BankGiro Loterij aangekochte outfits zullen worden getoond, naast tijdelijke bruiklenen (25 maart tot en met 2 september 2012).