Groninger Museum LIVE!- Natural Beauty

Datum: 25 januari 2014 |

Het Groninger Museum LIVE festival op zaterdagavond 25 januari barst van de kunst, muziek, poëzie op zaal, workshops, performances en meer! Dichters, muzikanten, dansers, studenten van Minerva en andere artiesten hebben zich laten inspireren door de schilderijen uit de prachtige tentoonstelling Natural Beauty - van Fra Angelico tot Monet.

Op deze avond zijn optredens te zien van Jong van Hart koor, choreograaf Edan Gorlicki, Manon Maring, jonge Groningse zangeres Suze Linnet, de Noorse band Splashgirl en de eveneens uit Noorwegen afkomstige muzikant Einar Stray, studenten van Academie Minerva en andere artiesten!

Kaarten zijn online en in het Groninger Museum bij de kassa en de informatiebalie beneden te koop.

PROGRAMMA 25 JANUARI 2014

Einar Stray:
Einar Stray is een 21-jarige zanger uit Oslo. Einar heeft een nummer geschreven voor de audio-muziektour bij ‘Natural Beauty’. Hij koos het schilderij Wildstilleven van Alexandre-Francois Desportes als inspiratie voor zijn nummer Plutocrafty: ‘I chose this painting because it reminded me that the world has upper classes, even in Norway. The birds symbolizes the working class as the dogs of capitalism kills the beautiful, pure and innocent’.

Manon Maring, performance:
Manon Maring, dit jaar afgestudeerd aan Academie Minerva, maakt installaties met atmosferische projecties in combinatie met gedichten en muziek. Behalve beeldend kunstenaar is zij ook stimulator, curator en ontdekker van talenten en begeleidt zij de Minerva- studenten die zich deze live avond presenteren.

Tentoonstelling werken van studenten Academie Minerva:
Studenten beeldende kunst, Popacademie en Theatervormgeving van Academie Minerva presenteren hun beste werk. Ze zijn zelf aanwezig zodat je hen hier persoonlijk vragen over kunt stellen.

Inloopworkshop Natural Beauty:
In het familie-atelier kun je onder begeleiding van twee museumdocenten je eigen prachtige stilleven en/of landschap schilderen.

Jong van Hart- ouderen rock koor
Jong van Hart is een swingend rock koor van energieke 70+ers die eens iets anders willen: rockmuziek zingen met een stevige super band.

Oriëntaalse dans
Tineke Rouw is een Groningse zangeres. Zij geeft samen met een aantal buikdanseressen een performance geïnspireerd op een stilleven van Jean-Michel Picart: ‘Het schilderij gaf mij inspiratie vanwege de bescheiden kleurenpalet met exotische bloemen, al dan niet met fantasierijke bloemen. Zo zal onze exotische en kleurrijke dans ook door 'Vasara' zijn. De kostuums die wij dragen zijn de kleuren van de bloemen die Jean-Michel Picart heeft geschilderd in de nacht.’

Suze Linnet
Suze Linnet is een 17-jarige singer-songwriter, geboren en getogen in Groningen. Suze schreef  voor de audiotour het nummer Frozen bij het schilderij Roos in een vaas van Odilon Redon: ‘Dit schilderij sprak mij meteen aan. Redon was een symbolistische schilder, dus ik vroeg me af waar deze roos symbool voor zou kunnen staan, wat voor verhaal erachter zat. Het is een liefdesliedje geworden, maar geen cliché’.

Splash Girl
Andreas Stensland Løwe, Jo Berger Myhre en Andreas Lønmo Knudsrød uit Noorwegen zijn goede vrienden en vormen samen de band Splashgirl. Splashgirl schreef een nummer bij het schilderij Het Onweer van Jan van Goyen. Hun inspiratie beschrijven zij als volgt: ‘Van Goyen’s painting and our music both contains the dialogue between light and darkness, beginnings and endings.

Dans van choreograaf Edan Gorlicki:
Edan Gorlicki is een choreograaf en dansdocent. In zijn werk is hij altijd op zoek naar het psychologische en emotionele. Elk werk van Edan is een persoonlijk en ontroerende vertaling van wat wij mensen in ons dagelijks leven meemaken.

Prentje Momentje:
Prentje Momentje is een tastbaar kunstwerkje als een mooie herinnering aan een kostbaar moment. Yoko Heiligers en Nina Maissouradze zijn niet te missen in hun draagbare illustratie-loket waarin zij voor jou een uniek prentje op maat maken.

Loterij voor UNICEF

De hele avond kun je lootjes kopen voor de loterij die om 22:00 plaatsvindt in het auditorium. Je maakt kans op mooie prijzen en de totale opbrengst gaat naar UNICEF.

Poëtische rondleiding
Dichters Kasper Peters, Rense Sinkgraven, Obe Alkema, Joost Oomen en Tjitse Hofman nemen je mee door de tentoonstelling. Aan de hand van gedichten vertellen zij over de bijzondere schilderijen uit de tentoonstelling die hen het meest inspireerden.

Instaprondleiding door twee GM-studentmedewerkers
Een rondleiding over de tentoonstelling Natural Beauty door Groninger Museum-studentmedewerkers.

In het kort:
Datum: 25 januari 2014