Instaprondleiding Met avantgardistisch elan: De Ploeg in Groningen

Datum: 27 oktober 2013 |

Zondagmiddag organiseert het Groninger Museum rondleidingen voor individuele bezoekers over het gebouw en de tentoonstelling Met avantgardistisch elan: De Ploeg in Groningen. U kunt hiervoor op de dag zelf een kaartje kopen bij de kassa en gewoon 'instappen'. Professionele rondleiders van het museum nemen u mee en vertellen u meer over de kunst.

Met avantgardistisch elan: De Ploeg in Groningen
Een aantal Groninger kunstenaars nam in 1918 het initiatief tot de oprichting van kunstkring De Ploeg. Jan Altink bedacht de naam van de kunstenaarsbent: het kunstleven in Groningen zou volgens hem eens flink omgeploegd moeten worden, om vervolgens tot ontkieming te komen. De naam bleek goed gekozen: de kunstenaars legden in de daarop volgende jaren een avantgardistisch elan aan de dag en stonden open voor de verwerking van uiteenlopende nieuwe invloeden.

Onder aanvoering van Jan Wiegers, die gedurende een gezondheidskuur in Davos in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, ontstond een schilderkunst die in hoge mate schatplichtig was aan het Duitse expressionisme.

Nieuw was dat de schilders van De Ploeg het weidse Groninger landschap tot een belangrijk onderwerp van hun kunst maakten. Daarmee ontstonden de karakteristieke landschappen met hoge horizonten en in de verte verdwijnende wegen en sloten. In expressionistische kleuren en verftoetsen gaven zij uitdrukking aan de uitgestrektheid en ruigheid van het Groninger land.
Behalve het landschap vormden ook het stadsleven en het portret belangrijke schilderkunstige motieven binnen De Ploeg. Met de portretten die de leden van elkaar maakten, bracht men de vriendschapsbanden binnen de kunstenaarskring artistiek tot uitdrukking.  Daarnaast kende de kunstkring een constructivistische richting.

Tijd: van 14.00 t/m 14.45 uur
Kosten: €3 (exclusief museumentree)
Kaarten: verkrijgbaar bij de kassa in het Groninger Museum
Start: de instaprondleiding start bij de informatiebalie in de entreehal van het museum.
Reserveren is niet nodig. Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen deelnemen.