Lezing: Plattegrond van kunst en omstreken

De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen

Datum: 07 september 2011 |

De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen
Door Jikke van der Spek & Marietta Jansen

‘Het lijkt wel de plattegrond van de kunst en omstreken’, zou Job Hansen tegen zijn vriend Hendrik Werkman hebben gezegd, toen hij hem in 1924 in de weer zag met de vervaardiging van een abstracte compositie. Werkman verwerkte die associatie in zijn The Next Call 6, waarbij de toevoeging Plattegrond van de kunst en omstreken opgevat kan worden als een metafoor om kunst breed in kaart te brengen. Onder deze noemer wordt in deze tentoonstelling de lijn getrokken van het vooroorlogse vooruitstrevende elan binnen De Ploeg naar de naoorlogse progressieve ontwikkelingen in het Groninger kunstklimaat. De expositie Plattegrond van de kunst en omstreken- De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen is grotendeels samengesteld uit reeds aanwezige bruiklenen in het Groninger Museum en toont werken van Jan Altink, Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Alida Pott, George Martens, Job Hansen, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Gerrit Jordens, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Siep van den Berg, Jo van Dijk, Edu Waskowsky, Martin Tissing, Henri de Wolf, Marten Klompien en Fie Werkman.

Conservator Mariëtta Jansen verzorgt een inleiding over deze tentoonstelling, die tevens aansluit bij de lancering van een omvangrijk project. Het Groninger Museum zocht voor het digitaal toegankelijk maken van ‘De verzameling archivalia en documentatie betreffende De Ploeg en het naoorlogse modernisme in Groningen' de samenwerking met het RHC Groninger Archieven. Jikke van der Spek zal daarnaast de gebruiksmogelijkheden van dit archief toelichten.

Datum: Woensdag 7 september 2011
Locatie: Auditorium
Tijdstip: 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree).

Activiteitenkaarten
Kaarten voor activiteiten zijn verkrijgbaar bij de kassabalie en via de webshop van het Groninger Museum.

Reserveren & informatie
Voor reserveringen en meer informatie kunt u contact opnemen met het boekingsbureau van het Groninger Museum, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur via 050-3666555 of via boekingen@groningermuseum.nl.