Premiere opera The Tsar, His Wife, Her Lover and His head

Datum: 02 augustus 2013 t/m 03 augustus 2013 |

Tsaar Peter de Grote voelt zijn einde naderen. Hij is moe, zijn vrienden zijn dood, en dan is er ook nog de kwestie met Willem Mons, die terecht staat wegens gesjoemel met geld van de overheid en van wie ook nog eens alom wordt beweerd dat hij met de tsarina slaapt. Genoeg reden voor Peter om het op een geweldig zuipen te zetten. In de nacht komen de geesten uit het verleden langs: zijn stiefzus Sophia, zijn beschermheer Matvejev, zijn boezemvriend Lefort en zijn minnares Anna. Zo ziet Peter zijn leven aan zich voorbij trekken. Als de ochtend gloort besluit hij de ter dood veroordeelde Mons te redden van het hakblok. Maar hij valt in slaap…

Bestel hier uw ticket.

Tsaar Peter - Arash Roozbehi
Catherina, Peter's vrouw - Carolina Luppers
Willem Mons, Catharina’s minnaar - Leon van Liere
Anna Mons, Peter’s minnares - Maartje Rammeloo
LeFort, Peter’s vriend - Tim Maas
Sophia, Peter’s stiefzus - Esther Kuiper

Hessel Bij de Leij (piano), Jan Buizer (viool), Danna Paternotte (viool), Christophe Weidmann (altviool), Teodora Nedyalkova (cello), Rolinka Niers (klarinet), Aukje Spijksma (hoorn)

Compositie en muzikale leiding: Monique Krüs
Libretto: Sjoerd Kuyper
Regie: Jos Groenier

Dit jaar wordt de 400-jarige samenwerking tussen Nederland en Rusland gevierd. Ter gelegenheid daarvan heeft het Peter de Grote Festival componiste Monique Krüs uitgenodigd een kameropera te schrijven op een libretto van Sjoerd Kuyper over het leven van Peter de Grote, de naamgever van ons Festival.
Op vrijdagavond 2 augustus hoort u de wereldpremière in het Groninger Museum, een museum dat ook een bijzondere band met Rusland heeft. Op zaterdag 3 augustus is er een voorstelling om 15.00 uur.

Met uw concertkaartje kunt u de dag van het concert de tentoonstellingen in het Groninger Museum bezoeken. Voorafgaand aan de premeire op 2 augustus kunt u dineren in restaurant Mendini. Dit arrangement begint om 18.00 uur. Bestel hier uw ticket of via 050-5951306 (tijdens kantooruren op maandag t/m woensdag en vrijdag)

Prijs concert: € 23,-

Prijs concert incl. arrangement: € 53,-
Duur: 60 minuten.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Groninger Museum, het Ben Remkes Cultuurfonds, de Stichting Beringer Hazewinkel en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.