Symposium: Kunst&Spel

-

Datum: 26 november 2013 |

Ter gelegenheid van de aanwerving van The Tournament, een installatie van Jaime Hayon die bestaat uit een levensgroot schaakspel, organiseren het onderzoekscentrum Arts in Society, de opleiding Kunsten, Cultuur en Media, studievereniging IK, en het Groninger Museum het symposium Kunst&spel.  Tijdens deze middag buigen filosofen, wetenschappers, kunsthistorici en kunstenaars zich over de relatie tussen kunst en spel, van filosofische theorieën en praktische toepassingen tot hedendaagse kunst en artistieke games.

“De mens is pas werkelijk mens als hij speelt”, schreef Friedrich Schiller eind achttiende eeuw. Alleen door te spelen – een activiteit die geen onmiddellijk doel dient en in zichzelf bevredigend is – is de mens in staat vrij te zijn. En juist de kunst kon volgens Schiller die speelruimte bieden, in een wereld die beheerst wordt door doelmatig denken.

Hoe staat het vandaag de dag met ons vermogen tot spelen? Wat heeft (hedendaagse) kunst met spel? Als kunst opgevat kan worden als een vorm van spel, betekent dat dan ook dat we spelletjes en videogames als kunstvormen moeten zien? Hoe kunnen kunst en spel ingezet worden in wetenschappelijke of maatschappelijke contexten?

Programma:
12:00 Zaal open, gelegenheid tot bezoeken van de tentoonstelling
12:30 Woord van welkom door Andreas Blühm (directeur Groninger Museum) en inleiding door dagvoorziiter Ronald Hünneman (KCM, RuG)
12:40 Sue-an van der Zijpp (curator Groninger Museum) over de tentoonstelling Funtastico van Jaime Hayon
13:00 Linda Nijenhof (kunsthistoricus, RuG) - "Please, don’t shoot me. I’m making an art performance "– kunst en games 
13:30 Jef Folkerts (kunsthistoricus, RuG) - "Games kunnen nooit kunst zijn" en andere perspectieven op de aard van kunst en spel 
14:00 Petran Kockelkoren (filosoof, UT) - Het haasje over van kunst en spel 
14:30 Pauze
15:00 Jan-Willem Romeijn (filosoof, RuG) - Museum en laboratorium 
15:30 Claudine Lamoth (bewegingswetenschapper, RuG) - Digitale games met een doel: stimuleren van beweging 
16:00 Dejo (woordvoerder van het kunstenaarscollectief Toyisten) - Ik speel, dus ik besta 
16:30
Afsluiting door de dagvoorzitter

Praktische informatie:
Datum en locatie: Het symposium vindt plaats op dinsdag 26 november, van 12:45-16:30 in het Groninger Museum, in het Coop Himmelb(l)au paviljoen. 
Kosten en aanmelden: De kosten voor het symposium zijn €7,50 voor studenten en €25 voor niet-studenten. Dit is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Funtastico van Jaime Hayon en een consumptie in de pauze. Aanmelden is mogelijk door dit formulier in te vullen. U machtigt de studievereniging IK dan om het bedrag van uw rekening af te schrijven. (Helaas kunnen wij geen korting geven voor mensen die in het bezit zijn van een museumjaarkaart)
Contact: Voor vragen over het symposium kunt u een e-mail sturen aan Thijs Lijster of Ronald Hünneman. U kunt ook bellen met Ronald Hünneman (06-21395151) of Thijs Lijster (06-15228070, di-do)