Ai Weiwei via Skype in het Groninger Museum

Klik op de afbeelding om de film af te spelen

Ai Weiwei in gesprek met journalisten via Skype. Het gesprek is nu hier te zien. De opening van de tentoonstelling Fuck Off 2. Curated by Ai Weiwei, Feng Boyi & Mark Wilson was de aanleiding om Ai Weiwei uit te nodigen om de pers te woord te staan. Omdat het voor hem helaas niet mogelijk was hierbij persoonlijk aanwezig te zijn, was de verbinding via Skype de oplossing.

Ai Weiwei omschreef hoe volgens hem het perfecte China eruit ziet: ‘Een democratische maatschappij waarin het mogelijk is je eigen keuzes te maken en je mening te geven. De laatste jaren is er wel meer geld, maar verder zijn er weinig verbeteringen. Facebook, YouTube en Google zijn niet toegestaan, er is nog steeds geen meerpartijensysteem, er is geen stemrecht. Democratie en vrijheid van meningsuiting zijn ver te zoeken.’

Op de vraag of deze tentoonstelling ook in China gehouden zou kunnen worden, antwoordde hij: ‘Onmogelijk’.

De tentoonstelling Fuck Off 2 bevat controversiële werken van 37 jonge Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen. Zij roepen met hun werken vragen op over de maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China.  De tentoonstelling gaat over onderdrukking en de betekenis van vrijheid en artistieke vrijheid.

De tentoonstelling is een vervolg op Fuck Off, de expositie die in 2000 in Shanghai werd gehouden door Ai Weiwei en Feng Boyi, en die na enkele dagen werd gecensureerd.