Bono

Anton Corbijn

De grove korrel en de beperkte kleuren van de foto  Bono zijn karakteristiek voor Anton Corbijn. Hij schiet vooral portretten van popsterren en andere beroemdheden op bijzondere locaties in ongewone poses, al dan niet met ongebruikelijke attributen. Corbijns belangrijkste onderwerpen zijn dan ook veelal sterren en roem. Zijn de portretten echter een weerspiegeling van de werkelijkheid of de weergave van een geënsceneerd tafereel? 

  • Bono (uit de serie Still Lives): Anton Corbijn

De foto van Bono maakt deel uit van de serie Still Lives waarin Corbijn heel nadrukkelijk het onderwerp van zijn foto naar zijn eigen hand probeert te zetten. In deze serie probeert de fotograaf met gebruik van minimale middelen de schijn op te wekken van een spannend moment. De zanger Bono zit achter het stuur van een golfkarretje, vrijwel volledig kaal met uitzondering van een hanenkam. Hij heeft een grote zonnebril op zijn neus, een gouden ketting op zijn blote borst. Hij draagt oorbellen en een sigaar in zijn rechterhand.

Hoewel de foto volledig fictief en in scene gezet is, heeft het de schijn van de werkelijkheid. Met name door te spelen met het imago van Bono en de perfecte balans tussen fictie en werkelijkheid oogt de foto als een paparazzifoto, stiekem genomen vanuit de bosjes en heeft het veel gelijkenissen met een still uit een film. Corbijn heeft een cruciale rol gespeeld in het creëren van het imago van de Ierse band U2 waarvan Bono de zanger is. Al meer dan 30 jaar is hij de vaste fotograaf van de band en hij is nog steeds bepalend voor het imago van de band.

  • Patti Smith

Net als het portret van Bono toont de foto van Patti Smith in de collectie van het Groninger Museum veel typische stijlkenmerken van Corbijn zoals de grove korrel en de contrastwerking. De foto heeft een bijzondere compositie mede doordat zowel Smith als het hobbelpaard deels aan de zijkanten zijn afgesneden. Patti Smith zelf is niet erg herkenbaar, omdat haar gezicht niet in beeld is. Ze zit gehurkt op de grond, alsof ze het hobbelpaard besluipt als een klein meisje.  Is zij mysterieus en ongrijpbaar, speelt ze met de verwachtingen van de kijker? Hier wordt vooral de enscenering benadrukt. Corbijn maakt graag gebruik van bepaalde situaties, die hij soms toevallig aantreft op de plek.

Ga hier terug naar de overzichtspagina.