ADUDM in Vera Groningen

Neue Deutsche Welle, een muziekstroming verwant aan de kunststroming Nieuwe Wilden, was niet bepaald onbekend in Groningen. Van de concerten in de muziekcentra is in het Poparchief van de Groninger Archieven veel moois terug te vinden, zoals dit affiche.

Andreas Dorau und die Marinas behoorde niet per se tot de Neue Deutsche Welle, maar eerder tot de punk rock scene. Net als Palais Schaumburg en Freiwillige Selbstkontrole (FSK) waren ze moeilijk in een hokje te plaatsen en waren ze geïnteresseerd in het transformeren van het punk genre en de culturele verwachtingen. Op 10 oktober 1982 traden ze op in Vera Groningen.

In 1982 stond Andreas Dorau und die Marinas op nummer 29 in de Vera Poll. Hier kwamen ook veel andere bands uit de NDW in voor, zoals Liaisons Dangereuses, Schlaflose Nächte, Fehlfarben en Malaria! Bekijk de volledige lijst hier.

Benieuwd geworden? En zit je op Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest? Elke donderdag posten wij een kunstwerk, affiche, of albumcover onder de titel #WirSindDieWilden.

Wir sind die Wilden is een samenwerking van het Groninger Museum met het GAVA/Poparchief.