Het Groninger Museum goed toegankelijk en gastvrij voor minder mobiele bezoekers

4 juni 2015

De ANWB heeft de ambitie om haar leden vrij en met plezier te laten reizen en bewegen. Voor de 1,6 miljoen Nederlanders waaronder vele ANWB-leden met een fysieke beperking is een goede toegankelijkheid erg belangrijk. Door middel van een vragenlijst is onder bezoekers met een rollator, rolstoel of scootmobiel de museumcheck uitgevoerd, zo ook voor het Groninger Museum.

Het Groninger Museum krijgt voor de toegankelijkheid een 7,7 en voor gastvrijheid een 8,2. Dit resulteert in een eindoordeel van gemiddeld een 8,0 waar het Groninger Museum erg blij mee is. De bereikbaarheid met de auto wordt door 59% als ‘goed’ tot ‘zeer goed’ beoordeeld. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer door 87%.

De bruikbaarheid van de voorzieningen voor minder mobiele bezoekers wordt door 92% als ‘voldoende’ gewaardeerd. De informatievoorziening over de toegankelijkheid op de website geeft voor 56% een ‘goed beeld’. In het museum zelf vindt 71% de informatievoorziening ‘duidelijk’ tot ‘zeer duidelijk’.

De ANWB Museumcheck is uitgevoerd door 1400 vrijwilligers bij 23 verschillende musea in Nederland. De vrijwilligers gingen in duo’s, waarvan één minder mobiel was, aan de slag. Er werd niet alleen gekeken naar voorzieningen als liften en bankjes, ook is er gekeken naar de gastvrijheid, waaronder de informatie op de website, de informatieborden, de bewegwijzering in het museum en natuurlijk het contact met het museumpersoneel.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de ANWB Museumcheck.

  • Groninger Museum Photo: Erik en Petra Hesmerg 2014 © Groninger Museum