'Berlin Nite' (1979) door Luciano Castelli

Binnen de stroming ‘Nieuwe Wilden’ schopten jonge, wilde schilders met rauwe, agressieve en provocerende schilderijen tegen het toenmalige kunstklimaat.

Zo ook Luciano Castelli. Deze kunstenaar verhuisde in 1978 van Luzern (Zwitserland) naar Berlijn, waar hij Salomé ontmoette en deel uit ging maken van de groep rond de Galerie am Moritzplatz. In plaats van regels en ideologie vormden veeleer de vrije wil en een ‘anything goes’-mentaliteit de gemeenschappelijke uitgangspunten voor de nieuwe schilderkunst van de Berlijners. Het leven zoals zij dat leefden is het onderwerp van hun kunst, zoals Berlijnse subculturen, homo-erotiek, seksuele variëteiten en jeugdcultuur. De andere leden van de galerie waren niet enthousiast over Castelli, maar met Salomé raakte hij goed bevriend. In 1979 debuteerde het tweetal als ‘big birds’ aan de trapeze bij een modeshow van Claudia Skoda in de Berlijnse Kongresshalle. De slotscène van die performance gebruikten ze later voor de albumhoes van hun new wave/punk/NDW band Geile Tiere. Luciano Castelli vertaalde dit beeld naar een schilderij: ‘Berlin Nite’ (1979). Zoals veel andere kunstenaars uit ‘Nieuwe Wilden’ waren ook Castelli en Salomé muzikanten en producers, naast kunstenaars.

Hier vind je meer informatie over de band Geile Tiere: https://www.discogs.com/artist/249560-Geile-Tiere

Benieuwd geworden? En zit je op Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest? Elke donderdag posten wij een kunstwerk, affiche, of albumcover onder de titel ‪#‎WirSindDieWilden‬.

Wir sind die Wilden is een samenwerking van het Groninger Museum met het Poparchief Groningen.

  • 'Berlin Nite' (1979) door Luciano Castelli