Overzichtstentoonstelling David Bowie is opent in Groninger Museum

10 december 2015

Na bijna drie jaar en zeven wereldsteden is de tentoonstelling over David Bowie aanbeland in Groningen. Het Groninger Museum biedt met David Bowie is een overzicht van de uitzonderlijke carrière van David Bowie, één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit onze tijd. Ruim een miljoen mensen brachten al een bezoek aan de multimediale expositie, die startte in Londen en vervolgens op reis ging naar Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne. Groningen is de voorlopig laatste kans om David Bowie is te bezichtigen.

De tentoonstelling toont de ontwikkeling en impact van Bowie’s muziek, zijn spectaculaire podiumshows, zijn grensverleggende muziekvideo's, gewaagde kostuums en het bijbehorende iconische, grafische werk. Het laat zien hoe zijn werk is beïnvloed door en invloed heeft gehad op uiteenlopende stromingen in kunst, design, theater en de hedendaagse cultuur.

Zeldzaam materiaal uit het persoonlijke archief van David Bowie

Bowie bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, modestukken, fotowerk, decorontwerpen, instrumenten en albumillustraties. Dit zeldzame materiaal is door Victoria Broackes en Geoffrey Marsh, de theatre and performancecuratoren van het Victoria & Albert Museum in Londen, geselecteerd uit het David Bowie Archief.
Meer dan 300 objecten zijn daaruit voor het eerst in deze samenstelling bijeengebracht. Samen met films en videoclips biedt de tentoonstelling bezoekers een unieke eerste blik op nooit eerder tentoongesteld materiaal uit elke fase van Bowie’s carrière die bijna 50 jaar omvat. Er wordt een beeld geschetst van de cultuur van de jaren 70, 80 en 90 dat niet alleen de fans van David Bowie zal aanspreken maar voor een veel bredere doelgroep interessant is.

Waarom het Groninger Museum?

Het Groninger Museum staat bekend als spectaculaire locatie voor spraakmakende en grensoverschrijdende tentoonstellingen. Met muzikale exposities over (muziek)fotograaf Anton Corbijn (2000) en de zangers Herman Brood (2006) en Marilyn Manson (2014), maar vooral ook door tentoonstellingen op het gebied van de avant-garde in mode en design, is het museum nu een logische plek voor David Bowie.

Multimediale tentoonstelling

De tentoonstelling presenteert Bowie's werk en optredens met behulp van een grote variëteit aan tentoonstellingstechnieken, waaronder interactieve opstellingen en meeslepende audiovisuele installaties. De multimedia en headsets van de tentoonstelling worden verzorgd door Sennheiser.

Online reserveren

Het museum is tijdens David Bowie is iedere dag een uur langer open. Ook tijdens de feestdagen, op vrijdagavond en op maandagen in de schoolvakanties is het museum geopend. Voor het eerst zijn tickets online te koop via www.davidbowie-groningen.nl om zo teleurstellingen en lange wachtrijen zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer David Bowie in Groningen

Gedurende de tentoonstelling zal heel Groningen in het teken van David Bowie staan met speciale David Bowie-themaconcerten, films en aanvullende exposities. Alle informatie hierover is te vinden op citytrip.groningen.nl/david-bowie.
David Bowie is is in het Groninger Museum te zien van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016. Tickets zijn verkrijgbaar via www.davidbowie-groningen.nl.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie


Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Groninger Museum, afdeling Communicatie, PR en Marketing:
Regina Zwaagstra rzwaagstra@groningermuseum.nl, 050 3666 510.
Karina Smrkovsky ksmrkovsky@groningermuseum.nl, 050 3666 512.