Struisvogels

Carel Visser

Struisvogels is een ‘plakbeeld’ van Carel Visser, één van de belangrijke Nederlandse kunstenaars die door het Groninger Museum gedurende langere tijd in hun artistieke ontwikkeling werden gevolgd met tentoonstellingen en aankopen. Visser maakte collages op papier met materialen als wol en veren, die leidden tot ruimtelijke beelden. Hij was geïnteresseerd in de sculpturale verhoudingen, hoe symmetrie en balans bereikt kunnen worden. Dit blijft terugkeren gedurende zijn hele oeuvre.

  • Struisvogels: Carel Visser

De sculptuur Gevleugelde paraplu , een ander werk in de collectie van het Groninger Museum, past net als Struisvogels en Boom in een reeks van onderzoeken naar de metamorfose van dingen en dieren. Hij bouwde voort op de traditie van het objet trouvé, maar in tegenstelling tot de surrealisten ging het hem niet om onbewuste betekenissen.

In de collage Voor Dalí ging dit onderzoek weer een andere richting uit. Uit affiches van Museum Boijmans van Beuningen knipte Visser de Venus van Dalí, die hij combineerde met andere knipsels. Dalí had het schoonheidsideaal van het klassieke Venusbeeld tot een eigen werk gemaakt door er uitgeschoven laatjes met opgeplakte poederdonsjes aan toe te voegen. Visser op zijn beurt maakte er een eigen werk van door Dalí volgens zijn eigen sculpturale principes te benaderen. In plaats van een ruimtelijk werk, maakte hij er een ‘plakbeeld’ van. Twee Venusbeelden staan op een voetstuk van rijpe, opengesneden vruchten. In de structuur van de biet die tussen hen in zit, komen de lijnen van de draperieën terug. Visser maakt geen inhoudelijke vergelijking, maar zoekt een vormovereenkomst en opnieuw symmetrie en evenwicht.

  • Boom
  • Voor Dali

Visser suggereert een driehoekige vorm, een traditionele manier van evenwichtig componeren in de beeldende kunst. Door een klein 'trapje' van links naar rechts toe te voegen, komt er beweging in. De biet tussen de twee sculpturen verbindt het fruit op een ironische wijze met de figuren: het lijkt wel een vrouwenlichaam in de beweging van het omdraaien.

Ga hier terug naar de overzichtspagina.