'Als vriend voel je iets voor het museum'

Interview Elly de Jong

Het Groninger Museum heeft er een nieuw bevriend museum bij. Sinds 1 januari van dit jaar behoort ook de Kunsthalle in Bremen tot het netwerk van de Vrienden van het Groninger Museum (VVGM). Elly de Jong, bestuurslid van de vereniging, vertelt.

Wat is de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum?
“We hebben nu ongeveer 1600 leden. Deze Vrienden ondersteunen het museum met een vaste bijdrage, die elk jaar wordt vastgesteld in de ledenvergadering. Van die bijdrage wordt jaarlijks een kunstwerk aan het Groninger Museum geschonken. In 2014 is er bijvoorbeeld een bedrag van 22.000 euro geschonken waarvan het kunstwerk Pump it up van ontwerper Nacho Carbonell is gekocht. Als Vriend voel je iets voor het museum.
Voor de bijdrage krijg je vaak gratis toegang tot het museum, lezingen en andere Vriendenbijeenkomsten. Daarnaast willen we ook excursies gaan organiseren naar de bevriende musea in drie Duitse steden, niet zover over de grens: de Kunsthalle in Emden, het Horst- Janssen-Museum in Oldenburg en nu ook de Kunsthalle in Bremen.”

Waarom is een netwerk van bevriende musea zo belangrijk?
“Er is veel uitwisseling. Leden van de Duitse vriendenverenigingen konden bijvoorbeeld gratis naar de Bowie-tentoonstelling in Groningen komen. Dat vonden ze geweldig! Sowieso zijn alle betrokken musea erg enthousiast. Doordat je als groep dingen samen doet worden er vriendschapsbanden opgebouwd, je leert nieuwe mensen kennen, je kunt je interesse verbreden. Tijdens een excursie bezoek je natuurlijk een museum, maar er is soms ook tijd om de stad te bekijken.
In Duitsland reist men veel samen. Dat doen wij hier wat minder, maar daar gaan jonge mensen op excursie en nemen hun kinderen mee in de bus. Zo wordt ook een nieuwe generatie blootgesteld aan cultuur en dat is heel belangrijk. Als je niet door je ouders of vrienden met kunst in aanraking komt, ga je je er niet zo snel mee bezig houden.
We kunnen ook goede ideeën van elkaar overnemen. Zo heb ik al een leuke opzet voor een ledenvergadering van Bremen afgeneusd. Andersom willen we in Emden iets organiseren wat in Groningen heel goed werkt. Eén keer per jaar organiseren we een kamermuziekconcert in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest (NNO) met het thema van een tentoonstelling in het museum. Iets dergelijks gaan we ook in Emden doen.
Daarom zijn we ook zo blij dat het netwerk zich uitbreidt. Er zijn steeds meer mogelijkheden. De musea zijn heel verschillend en daardoor vullen we elkaar aan. Komend najaar organiseren we hier in Groningen een bijeenkomst van de contactpersonen van alle vier de musea. Dan gaan we alle details bespreken en de contacten verder uitwerken. Ik ben echt van de samenwerking.”

Hoe bent u er zelf bij terecht gekomen?

“Ik vond kunst al heel leuk en deed ook bestuurlijk werk. Ik ben in Groningen geboren en ik heb nog op de plek van het Groninger Museum gestaan toen het een bouwput was. Een vriendin van mij had een erg muzikale en culturele opvoeding gehad en zij zag lidmaatschap van het NNO en het Groninger Museum als een plicht als Groninger om cultuur in de stad te ondersteunen. Zij heeft me overgehaald en ik ben al sinds het jaar 2000 lid van beide verenigingen. Zo konden we mooi samen naar alle culturele uitstapjes. Ik heb in het bestuur van de Vrienden van het NNO gezeten en sinds 2012 ben ik algemeen bestuurslid van deze vereniging. Ik coördineer ook alle contacten met de Duitse musea. De vriendenbijeenkomsten vind ik heel leuk en je leert veel van het bestuurswerk.”

Wat betekent volgens u het Groninger Museum voor de stad?

“Ik denk dat het heel veel toevoegt. Het museum heeft een prachtig gebouw in het water, tegenover het station. Dat vind ik geweldig in mijn stad! Het Groninger Museum is in mijn opinie het mooiste gebouw van de vier musea in het samenwerkingsverband. Mensen bezoeken het alleen al om de architectuur en gaan ook vanuit het museum de stad in. Dat geeft een mooie economische stimulans.”

Wat is uw visie voor de Vrienden?

“We zouden graag meer jongeren aantrekken. Zij zijn heel belangrijk, maar willen zich tegenwoordig minder snel ergens aan verbinden dan mijn generatie. We hebben wel afspraken met de jongerenclub, GM Insiders, en organiseren willen ze best. Het mooie van de Vrienden is: je hebt een gezamenlijk doel. Je doet leuke dingen met elkaar én steunt iets goeds.”