Film 'De Ploeg 1918-1928'

In auditorium te zien

De vernieuwde documentairefilm De Ploeg 1918-1928, over de De Ploegkunstenaars in hun meest interessante periode is tussen 26 mei en 4 november 2018 doorlopend te zien in het Groninger Museum. De film van Buddy Hermans (Stichting Beeldlijn) uit 1998 is gerestaureerd, is in vormgeving veranderd en heeft ondertitels in het Nederlands, Engels en Duits gekregen.

NRC Handelsblad schreef over de film: "… prachtige archiefbeelden, gecombineerd met foto’s en documenten uit de jaren twintig".

Duur: 50 minuten
Regie: Buddy Hermans
Research: Cees Hofsteenge
Locatie: Auditorium, Groninger Museum
Datum: doorlopend tijdens openingsuren tussen 26 mei 2018 - 4 november 2018

In 1918 wordt De Groninger Kunstkring de Ploeg opgericht. Bekende kunstenaars als Hendrik Nicolaas Werkman, Jan van der Zee, Johan Dijkstra, Wobbe Alkema en Jan Wiegers geven vorm, kleur en inhoud aan het Groninger expressionisme. Daarnaast worden belangrijke Ploegkunstenaars als Jan Altink, George Martens, Job Hansen en Jan Jordens gepresenteerd in hun meest interessante periode. Jan Wiegers gaf met zijn aan Kirchner ontleende expressionisme de aanzet tot vernieuwingen in Groningen. In het Ploegpaviljoen van het Groninger Museum worden met grote regelmaat tentoonstellingen gehouden over deze invloedrijke groep.

The Groninger artist’s association ‘De Ploeg’ was founded in 1918.
The Groninger Museum has it’s own Ploeg Pavilion. Here the works of these influential artists are shown on a regular basis.
The daily newspaper NRC wrote a favourable review of the film: “wonderful archive films combined with photographs and documents from the 1920s ”.
Director: Buddy Hermans
Research : Cees Hofsteenge