Merovingische piramidevormige zwaardknop uit Ezinge

Aangekocht met steun BankGiro Loterij in 2016

• Merovingische piramidevormige zwaardknop uit Ezinge, Collectie Groninger Museum

Dit is een piramidevormige zwaardknop en deze is sinds 1955 bekend. Tot 1966 was hij in bruikleen van het Groninger Museum. Dankzij de BankGiroLoterij behoort hij nu weer tot een van de kunstwerken van het Groninger Museum. De gouden zwaardknop hoort zonder enige twijfel in de top tien van Groninger bodemvondsten en is het belangrijkste voorwerp uit de Merovingische periode die bekend is. De knop had de functie om een zwaardschede aan de riem te bevestigen. De uitvoering van dit soort knoppen kon variëren. Uit Dongjum zijn twee zilveren knoppen met inlegwerk bekend, terwijl uit diverse Friese vindplaatsen verder nog eens vijf bronzen voorbeelden bekend zijn. In Katwijk werden twee bronzen knoppen gevonden. Exemplaren met goud en inlegwerk zijn vooral in Engeland bekend, maar ook zeer zeldzaam. Ze worden in verband gebracht met Koninklijke kringen. Twee zijn gevonden in het beroemde en kostbare grafmonument Sutton Ho. In de spectaculaire schat van Staffordshire (2009) zaten tien exemplaren te midden van 3500 voorwerpen, die samen ruim vijf kilo goud en een kleine 1500 gram zilver omvatte. Het belang van de vondst van Ezinge voor de Nederlandse en internationale archeologie is door de vondst van Staffordshire alleen maar groter geworden. Voor Groningen is, helaas, de knop het belangrijkste sieraad uit de 7e eeuw.