Coop Himmelb(l)au

Coop Himmelb(l)au Paviljoen

  • Coop Himmelb(l)au - Foto: Peter Tahl © Groninger Museum
  • Loopbrug Coop Himmelb(l)au - Foto: Ralph Richter

Het paviljoen van Coop Himmelb(l)au is als een uitvergrote sculptuur op de sokkel van de Mendini paviljoens. Het steekt er aan diverse kanten over uit. Dit paviljoen wijkt erg af van de architectuur van Mendini, De Lucchi en Starck. Alles is schots en scheef en ontregelend. Op onverwachte plekken valt daglicht naar binnen of staat de bezoeker opeens (overdekt) buiten. Het paviljoen heeft de kleuren van de materialen: grijs (beton), rood (staal) en zwart (teer).

Materialen voorop
De architectuur van Coop Himmelb(l)au wordt gerekend tot het deconstructivisme. Deconstructivisten verzetten zich tegen de constructivisten. Bij constructivisten staat de functionaliteit en toepassing van materialen voorop. Deconstructivisten maken juist alle onderdelen en materialen los van de klassieke samenhang. Zo kan een raam in een vloer zitten.

Voor Bureau Coop Himmelb(l)au werd gekozen omdat er vertrouwen was in hun snelle werkwijze.
De architecten, Wolf Prix en Helmut Swiczinsky, begonnen met het maken van zogenaamde automatische schetsen, met hun ogen dicht. Dit is een werkwijze die door de Surrealisten in de beeldende kunst is geïntroduceerd.