De borgenkaart van Theodorus Beckeringh

25 juni 2016 t/m 23 oktober 2016

Liefhebbers van het Groninger erfgoed kennen ongetwijfeld de Groninger borgenkaart uit 1781 van de jurist Theodorus Beckeringh (1712-1790). Deze landkaart is aan de randen versierd met afbeeldingen van vierentwintig Groninger borgen. Maar het is nauwelijks bekend dat de kaart al in 1767 al klaar was en dat er bovendien heel veel kladmateriaal bewaard is gebleven in de Groninger Universiteitsbibliotheek. Het Groninger Museum bezit sinds kort ook een deel van de voorstudies en laat dit alles nu voor het eerst aan het publiek zien in een tentoonstelling.

Boek
Bij de tentoonstelling zijn de prachtige tekeningen in de De Atlas van Beckeringh verschenen, uitgegeven door de Stichting Groninger Historische Publicaties in samenwerking met W-Books, Zwolle. Het boek zal bij de opening van de tentoonstelling worden gepresenteerd. De introductieprijs is tot 25 september € 39,95, daarna kost het boek € 49,95 en is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Groninger Museum, de boekwinkel en rechtstreeks bij uitgeverij WBOOKS.

• De voorstudie van de borg Ewsum van 9 augustus 1770, waarop de nauwkeurige waarneming van Beckeringh goed te zien is. De borg is in 1863 afgebroken, maar de de ronde toren vooraan staat er nog altijd. Borgstee en omliggend landgoed worden beheerd door de Stichting Het Groninger Landschap. Collectie Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw.