De Ploeg - Lesprogramma voor het Basisonderwijs

Altijd te boeken

  • De Ploeg: Koopvrouw op landweg

Groepen 1 t/m 5 en speciaal onderwijs
De Ploegkunst is kleurig en vrolijk, vol levenskracht en passie. Nieuw was dat de schilders het weidse Groningse landschap tot belangrijk onderwerp van hun kunst maakten. Behalve het (Groningse) landschap vormden ook het portret en het stadsleven belangrijke schilderkunstige motieven binnen De Ploeg. Dit maakt de Ploegkunst zo herkenbaar en dichtbij huis. 
De kunstenaarsvereniging De Ploeg ontstond in 1918. Altink bedacht de naam van de groep: het kunstleven in Groningen zou volgens hem eens flink omgeploegd moeten worden, om vervolgens tot ontkieming te komen. En dat is ook gebeurd!

Een heftige regenbui klinkt. De leerlingen kijken naar het schilderij Koopvrouw op Landweg van Jan Altink. Een krans van zonnestralen omringt  haar hoofd.  Wat heeft het geluid van regen  met deze koopvrouw te maken?  

Op de tentoonstellingszalen van De Ploeg ontdekken de leerlingen zelf spelenderwijs “de geheimen” van De  Ploeg. 

Atelier
De leerlingen gaan zelf een Ploegpalet samenstellen. Hiermee gaan ze een mooi Ploegschilderij maken. 

Groepen 5 t/m 8
De leerlingen kijken naar twee portretten van Job Hansen geschilderd door Jan Altink geschilderd. Ze verschillen in stijl. Hoe zit dit precies?  Door zelf te schetsen komen de leerlingen hier al doende  achter. Door deze en  nog meer interactieve activiteiten leren de leerlingen zelfstandig  de kunstwerken van de Ploeg  te doorgronden.

Atelier
De leerlingen gaan zelf een Ploegpalet samenstellen. Hiermee gaan ze een mooi Ploegschilderij maken. 

Per persoon:
Onderwijsprogramma: € 4,00
Met atelier: € 5,00
Duur: 1 uur rondleiding (02)
         1 uur kinderatelier

Lees vooraf ook de Voorwaarden en praktische informatie voor scholen.