De tuin van de Menkemaborg

Kom een wandeling maken over de singel en door de tuin van de Menkemaborg te Uithuizen om te genieten van de prachtige tuin. In het huis is er is veel informatie over de vroegere borgbewoners, over wie zij waren en wat ze nagelaten hebben. 

  • Stinzeplanten bij de Menkemaborg

In de siertuin van de Menkemaborg staan in april en mei historische tulpen uit de 17de en 18de eeuw. De tulp was toen een kostbare en bijzondere bloem en kreeg een speciale plaats in de tuin. Ook in de tuin van de Menkemaborg zijn geen velden met tulpen te zien, maar staan de kleine tulpjes alleen of in kleine groepjes. In de gang van de borg hangen tot en met mei prachtige 17de-eeuwse aquarellen met tulpen, geschilderd door Margareta de Heer. De kleuren van deze tulpen zijn nog helder en fris alsof ze gisteren gemaakt zijn. De tulp was in die tijd een veelvoorkomend motief op allerlei voorwerpen en afbeeldingen. Het is een ware speurtocht om de tulp te ontdekken in de verschillende vertrekken van de borg.

Langs de singel bloeien allerlei stinzenplanten, want deze planten groeien heel goed in de humusrijke grond onder de bomen. Stinzenplanten zijn maar op enkele plaatsen te vinden, zoals bij een borg; ze worden in het Gronings daarom ook wel ‘börgbloumkes’ genoemd. Overvloedig aanwezig is de paarse voorjaarshelmbloem en de geurende daslook. Ertussen verscholen is de bijzondere Italiaanse aronskelk te vinden en later in het seizoen vogelmelk.

Borg en tuin zijn tot en met september open op dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur en in de maanden juli en augustus ook op maandag open.