Tentoonstelling

De Vrienden van Mesdag

11 juni 2016 t/m 18 september 2016

Door de nieuwe aanwinst Moederliefde van Alma Tadema kan het Groninger Museum het album met aquarellen van H.W. Mesdag weer compleet maken. 

De Groningse kunstenaars H.W. Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-Van Houten kregen voor hun zilveren huwelijk van de leden van de Hollandsche Teeken Maatschappij een album met aquarellen en tekeningen. Mesdag heeft hiervan een blad apart ingelijst, namelijk Moederliefde (1881), geschilderd door zijn achterneef Sir Lawrence Alma Tadema.

Na de dood van H.W. Mesdag werd het blad in 1919 samen met andere kunst uit zijn bezit geveild, terwijl het album bij zijn zwager Samuel van Houten belandde. Deze schonk het album aan zijn kunstzinnige dochter Barbara van Houten. Zij gaf het in 1931 aan het Groninger Museum. De Alma Tadema bleef echter nog lang in onbekend particulier bezit. Nu, na ruim tachtig jaar, was het Groninger Museum in de gelegenheid om dit blad aan te schaffen. Ter aanleiding van de terugkomst van dit blad presenteert het Groninger Museum alle bladen uit dit album. 

  • Lourens Alma Tadema, Moederliefde, 1881, foto van: Marten de Leeuw
  • Jacob Maris, Dorpsgezicht met vissersschepen, 1881, foto van: Marten de Leeuw
  • Bernardus Johannes Blommers, Kinderkopje, 1881, foto van: Marten de Leeuw