De winnaars van de Fashion Ontwerpwedstrijd

Jury commentaar. d.d. 8 mei 2012

Het aantal inzendingen voor de Fashion Ontwerpwedstrijd was overweldigend: ongeveer 400 jurken! De jury, bestaande uit Cécile Narinx, hoofdredacteur van Elle en auteur van Geluk is een jurk, conservator Sue-an van der Zijpp en ontwerper Iris van Herpen zelf, werd verrast door het  kwaliteitsniveau van de ingezonden ontwerpen; wat ontzettend veel uren zijn er in het maken van deze ontwerpen gestopt!
Het was voor de jury daarom ook echt niet gemakkelijk om een winnaar te kiezen.

De opdracht was:
Ontwerp een jurk voor barbie, geïnspireerd op de tentoonstellingen van Azzedine Alaïa of Iris van Herpen in het Groninger Museum. Alles mag, maar de jury let erop of in het ontwerp zichtbaar inspiratie van één van de twee tentoonstellingen in het Groninger Museum naar voren komt.

• Waar de jury ook naar heeft gekeken was hoe de deelnemers met dat gegeven hun eigen weg zijn gegaan en hoe ze dat dan vervolgens hebben uitgewerkt.

• Er zaten echt hele prachtige creaties bij, droomjurken, prinsessenjurken en hippe kleren die je zo zou willen aantrekken of juist hele gekke, radicale bijna enge stukken, alternatief, gothic, zo veel verschillende!

• Het viel de jury meteen op hoe ongelofelijk creatief iedereen is geweest met verschillende materialen; kaarsvet, bijenwas, hout, papier, schuursponzen, leer, plastic zakjes, houtkrullen, touw, boombast, je kunt het zo gek niet bedenken, of het zat er in.

• Ook hadden een groot aantal barbies, naast een jurk ook geweldige accessoires, zoals mooie tasjes, hoofddeksels een goed kapsel en bijpassende schoenen gekregen. Aan alles was gedacht.

 • 1ste - Categorie Kinderen- Houtkrullenjurk – Jonna Ave Mulder. De jury vind deze outfit, gemaakt van een superorigineel materiaal, geweldig! De mooie houtkrullen, ondersteund door karamelkleurig gaas, geeft een soort vachtachtig, dromerig effect. De maker van de jurk koos er radicaal voor om op een duidelijke en eenduidige manier het materiaal te laten spreken. Met bijpassende hoed!
 • 2de - Categorie Kinderen - Krokoritsjurk – Merel Kapitein. Een schijnbaar simpele, maar stijlvolle, en zeer effectieve jurk van ‘krokodillenleer’ met een spiraalritssluiting en ‘krokodillenstaartsleep’. Ook de kleur – donkergroen - is helemaal goed.
 • 3de - Categorie Kinderen - Gepunnikte jurk – Mirinne van Beek. Een jurk waar de jury blij van wordt: een feestelijke outfit waar op een slimme manier stijlvol transparant grijs is gebruikt met een in contrasterende kleuren gepunnikte slang.
 • 1ste - Categorie Jongeren - Ballonnenjurk – Tara van Armeln. Prachtige meerkleurige en spannende rubberen jurk. Het strakke latex is heel goed ingezet, om enerzijds strategische plekken te verhullen, andere juist te accentueren en weer andere bloot te geven. De verschillende mouwen, de een recht, de ander andere met pof zijn geweldig, en geven een goed tegenwicht aan het strakke oranje topje.
 • 2de - Categorie Jongeren - Dennenappeljurk – Meike Bos. De jury ziet hierin niet alleen invloeden van Iris van Herpen of Azzedine Alaïa, maar misschien ook van cineast Tim Burton’s Corps Bride. Gek, eng, gewaagd en origineel. Misschien niet een outfit die iedereen meteen in de kast zou willen hebben, wel een waar je van alles in kunt herkennen en die intrigeert door het opmerkelijke materiaalgebruik van natuurlijke elementen, als dennenappels die dan ...
 • 3de - Categorie Jongeren - Zwarte rubberen jurk – Merel Spruyt. De jury vindt het echt zo’n jurk die je meteen wilt aantrekken en hebben. Een prachtige feestjurk, de perfecte ‘little black dress’ (LBD), mooi bedacht, goed uitgevoerd, leuke blote details, maar niet ordinair, zeker niet te kort, of te lang, precies goed, de decoratieve schouderpartij maakt het af...
 • 1ste - Categorie Volwassenen - Roze jurk – Jessy Langen. Ingenieus geconstrueerd, heel goed bedacht, gedurfde kleur, heel secuur afgewerkt en met een ijzersterk accessoire in de vorm van een minuscuul hondje. De jury is onder de indruk van dit ontwerp, de detaillering, het haaksel, de manier waarop de ‘mouwen zich om de armen kronkelen, het materiaal met de ingehaakte ketting ...
 • 2de - Categorie Volwassenen - Houten jurk– Josha Woudstra. Simpel, gedurfd, radicaal, bijzonder materiaalgebruik, met prachtige belijning. Dit vindt de jury de archetypische vorm van de ideale jurk. Dat barbie voor deze outfit wel eerst in tweeën moest, was uiteindelijk geen bezwaar voor de jury, die begrip heeft dat met radicale keuzes, soms radicale maatregelen genomen moeten worden.
 • 3de - Categorie Volwassenen - Touwjurk – Beike Bonder. Gek, vervreemdend, afstandelijk, goed materiaalgebruik, knap geconstrueerd, subtiel, maar radicaal tegelijkertijd. De monochroom grijze outfit combineert goed met de barbie die helemaal goud is gespoten. De outfit is ergens realistisch, maar heeft ook iets buitenissigs.

Juryrapport Fashion Ontwerpwedstrijd

8 mei 2012

Juryrapport Fashion Ontwerpwedstrijd (.PDF)
 • Winnaar publieksprijs, categorie kinderen: Liv Aaldring
 • Winnaar publieksprijs, categorie jongeren: Merel Spruyt
 • Winnaar publieksprijs, categorie volwassenen: Best Withet