Het Verdronken Land is Vruchtbaar

Het Groninger Museum presenteert van 21 september 2013 tot en met 9 februari 2014 de tentoonstelling Het verdronken land is vruchtbaar.

De archeologie van de Nederlandse provincies Groningen, Friesland en Drenthe en die van de Duitse provincies Oost-Friesland en Emsland hebben veel gemeenschappelijk. De mogelijkheden en beperkingen van het landschap vertonen grote overeenkomsten. Alle reden om samen te werken in een groot project Land van Ontdekkingen.
De tentoonstelling  laat prachtige archeologische voorwerpen zien die na lange tijd weer centraal staan in het Groninger Museum. Het Runenstaafje van Westeremden, het masker van Middelstum, goud en zilverschatten, een prachtige serie aardewerk van de steentijd tot nu demonstreren de rijkdom van de vruchtbare kwelders die zijn afgezet op het eens verdronken land.
De tentoonstelling is een grensoverschrijdende reis door het archeologisch verleden die teruggaat naar meer dan 12.000 jaar geleden toen men nog kon lopen van de Hondsrug tot aan de Doggersbank, die midden in de Noordzee ligt.

Naast het Groninger Museum zijn er exposities te zien in het Fries Museum en het Drents Museum. De eerste tentoonstelling in deze reeks was te zien in het Ostfriesisches Landes Museum Emden.

De tentoonstellingen maken deel uit van een internationale manifestatie ‘2013- Land van Ontdekkingen’