De Collectie

29 März 2014 bis 31 Dezember 2018

Met het tonen van de tentoonstelling De Collectie gaat een lang gekoesterde wens van het publiek in vervulling: de collectie van het Groninger Museum permanent op zaal te zien. Die collectie kan bijna niet gevarieerder: alles van vuurstenen werktuigen uit de steentijd tot een servies van museumarchitect Alessandro Mendini en een portret van Aletta Jacobs is te zien.

In De Schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal, met onder andere een miniatuur van de Martinitoren. In de Meesterwerkenzaal worden schilderijen uit de Gouden Eeuw getoond, zoals een werk van Rubens. Natuurlijk is er aandacht voor Groningse geschiedenis en cultuur.
De laatste drie zalen zijn gewijd aan (inter)nationale moderne kunst: respectievelijk het modernisme, het postmodernisme en hedendaagse kunst, en mode en design.
In de middenzaal is de tentoonstelling Tendensen - De Ploeg na 1928 te zien tot en met 20 januari 2019.

Conservatoren
Mariëtta Jansen (De Ploeg en moderne schilderkunst)
Egge Knol (archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst (nijverheid))
Ruud Schenk (moderne beeldende kunst en kunst uit de twintigste eeuw)
Sue-an van der Zijpp (hedendaagse beeldende kunst, design en mode)
Andreas Blühm (Algemeen Directeur)

Vormgeving
De tentoonstelling is vormgegeven door Marcel Schmalgemeijer.

• Alessandro Mendini, Poltrona di Proust, 1979 © Groninger Museum
  • Peter Paul Rubens, De aanbidding der Koningen, © Groninger Museum