Studio Job

Job Lounge

  • Groninger Museum, Job Lounge, Fotograaf: Robert Kot, © Groninger Museum
  • Groninger Museum, Job Lounge, Fotograaf: Robert Kot, © Groninger Museum
  • Groninger Museum, Job Lounge, Fotograaf: Robert Kot, © Groninger Museum

The design duo of Job Smeets (1970) and Nynke Tynagel (1977) was inspired by 19th-century private clubs full of smoking gentlemen in top hats. These were once sophisticated bastions with thick-pile carpets on creaking wooden floors; chandeliers were suspended from richly decorated ceilings supported by solid pillars. The muffled silence was only broken by the calming spatter of the fountain at the entrance. It was an ivory tower for the elite – just as it was on the Titanic. It is not without reason that this world has vanished.

This gaudy gentility has been re-endorsed by Studio Job, with the use of iconic interior elements made of refined materials and produced by the best craftspeople. But this time, the use is ironic. In this creative process, Studio Job is not reticent about quoting from its own work. The fountain is made of cast bronze. The polychrome leaded-glass windows display stained glass representations. The bar is equipped with wooden marquetry. The glass wall lamps and ceiling lights were manufactured by the Venini glass company in Venice. It is an excessive luxury that is seldom seen these days. A relic from a bygone age.

But, as always, things are not quite what they seem in the realm of Job. The glass lamps have the form of a pert female breast. The fountain consists of a dripping tap above a large bucket. The classical palace chairs are made of plastic and the thick curtains are nothing more than a print upon photographic material. This clash between old, new, high, low – good and bad, if you like –has been taken by Studio Job to the limit. The pillar is made of rusty iron and the rosettes in the mirror room are engraved with smileys. The tablecloths are equipped with archetypical representations of prisons and camps. Anyone examining the leaded-glass window in Coco-the-Clown colours will see oil drilling rigs, fuming factory chimneys and other industrial excesses. The exclusive parquet floor is a confusing labyrinth.

Between the walls of the museum – of all places – mundane symbolism has been elevated to art, and beauty has been contaminated by banality. The neo-classicist interior forms a fremkörper even in Alessandro Mendini’s post-modernist building. Studio Job has created a gesammtkunstwerk in which fantasy and functionality mingle in a dream landscape that flouts all museological rules of good taste.

The Job Lounge is not accessible for museum visitors.