Tentoonstelling

Esther de Graaf - Branching Fields

11 juni 2016 t/m 02 oktober 2016

Jong Gronings talent Esther de Graaf (Wouterswoude, 1984) maakt van materialen als karton, ijzerdraad, aluminiumfolie, tape en cellofaan wonderbaarlijke constructies. Voor de tentoonstelling Esther de Graaf – Branching Fields maakt ze een nieuw totaalwerk voor het Coop Himmelb(l)aupaviljoen in het Groninger Museum; een ruimte van beton, glas en staal. De tentoonstelling is van 11 juni tot en met 2 oktober 2016 te zien. 

  • Esther de Graaf, Branching Fields, Coop Himmelb(l)au, Groninger Museum, 2016


De Graafs werken lijken de zwaartekracht maar nauwelijks te weerstaan. Sommige werken bestaan bijna volledig uit ijzerdraad en zijn zo subtiel dat je goed moet kijken om het beeld op het netvlies te krijgen. Met minimale middelen bepaalt ze volume, begrenzing, binnen- en buitenruimte. Ze eigent zich ruimte toe, doorsnijdt het met ijzerdraad, schermt het af met karton of ze verkent het met behulp van ijzeren sprieten. De Graaf creëert spanning en levendigheid met elementen als materiaal, vorm, compositie, textuur en de manier waarop het werk licht absorbeert of weerkaatst. Soms heeft ze van tevoren een idee dat ze vervolgens probeert te maken, vaker begint het creatieve proces met schetsen en volgt daarna het onderzoek naar wat materiaal kan worden. 

Esther de Graaf - Branching Fields laat zich het beste kennen door de fysieke ervaring van het er doorheen lopen, in kruipen, van boven af bezichtigen, opkijken naar, van dichtbij bestuderen of juist van een afstand beschouwen. De Graaf nodigt de bezoeker uit de voelsprieten ‘aan te zetten’ om het werk te ontdekken en zich tegelijkertijd bewust te worden van het eigen innerlijke leven. 

De tentoonstelling Esther de Graaf - Branching Fields is het resultaat van het talentontwikkelingstraject Young Grunn Artist II van het Groninger Museum in samenwerking met NP3, Plateau voor hedendaagse kunst.