Fashion Ontwerpwedstrijd

De wedstrijd is gesloten

Tijdens de winter en het voorjaar van 2012 staat het Groninger Museum in het teken van fashion. Vanaf 1 februari kon je meedoen aan de Fashion Ontwerpwedstrijd. De wedstrijd is nu gesloten.

Het Groninger Museum organiseerde de Fashion Ontwerpwedstrijd i.s.m. Dagblad van het Noorden.

Azzedine Alaia
Tot en met 6 mei is de tentoonstelling over de grote mode-ontwerper Azzedine Alaïa te zien. Alaïa is één van de belangrijkste modeontwerpers van de afgelopen decennia. De naam Alaïa staat voor glamour, sensualiteit, stijl, pasvorm, zelfvertrouwen, comfort en natuurlijk sexappeal. Zijn strakke jurken worden gedragen door beroemdheden als Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Victoria Beckham, Shakira en Michelle Obama. De tentoonstelling toont zijn verbluffende modecreaties van de afgelopen tien jaar.

Iris van Herpen
Vanaf 26 maart is de eerste grote solotentoonstelling van Iris van Herpen te zien. Iris van Herpen is een van de spraakmakende jonge ontwerpers van dit moment. Zij staat bekend om haar opvallende creaties waarbij zij traditioneel vakmanschap combineert met gedetailleerd handwerk en innovatieve technieken. Zij exposeert in binnen- en buitenland en was afgelopen jaar winnares van de Dutch Design Award en de Mercedez Benz Dutch Fashion Awards. Door de BankGiro Loterij heeft het Groninger Museum het afgelopen jaar werk van Iris van Herpen kunnen aankopen.

De Fashion ontwerpwedstrijd is ontwikkeld om creativiteit te stimuleren. Het Groninger Museum wil op actieve wijze talent op het gebied van ontwerpen promoten. 

  • Iris van Herpen, Chemical Crows, 2008, Photographer: Michel Zoeter, © Groninger Museum

De Fashion Ontwerpwedstrijd in het kort:

  • Ontwerp een jurk voor ultieme mannequin barbie en laat je daarvoor inspireren door de beroemde couturiers Azzedine Alaïa en Iris van Herpen die exposeren in het Groninger Museum.
  • Iedereen - jong en oud - kan meedoen aan de wedstrijd. Ook scholen mogen meedoen.
  • Maak kans op een leuke geldprijs en de publicatie van je ontwerp in het magazine en op de website van het Groninger Museum.
  • Het is een grote eer dat we Iris van Herpen mogen verwelkomen in de jury die alle ontwerpen gaat beoordelen. Ook Cécile Narinx, hoofdredacteur ELLE, zal de ontwerpen beoordelen. 

    De wedstrijd is nu gesloten.

De opdracht
De opdracht was om een jurk te ontwerpen voor barbie, geïnspireerd op de tentoonstellingen van Azzedine Alaïa of Iris van Herpen in het Groninger Museum. Barbie is de ultieme mannequin en daarmee de perfecte basis voor ontwerpers. Tijdens de New York Fashion Week 2009 werd een grote Barbie modeshow gehouden met creaties van internationale ontwerpers. Sindsdien zijn er in diverse landen special modeshows gehouden met barbie in de hoofdrol. Karl Lagerfeld ontwierp voor haar 50e verjaardag een compleet nieuwe garderobe. Kortom: Barbie loves fashion!