Fauvistisch landschap bij Chatou

Maurice de Vlaminck

Wanneer je het Fauvistische landschap bij Chatou van Franse schilder Maurice de Vlaminck in zwart-wit zou zien, bestaat het slechts uit een aantal horizontaal naast elkaar geplaatste, lange toetsen verf. Kleur maakt in dit schilderij de voorstelling. Opvallend is de titel die de kunstenaar het werk gaf. Hij geeft daarmee aan in welke stijl het te plaatsen is. Wie waren de Fauvisten?

  • Maurice de Vlaminck, Fauvistisch landschap bij Chatou, ca. 1907, Olieverf op linnen

“Donatello au milieu des fauves!”, oftewel “Donatello tussen de wilde beesten!”. Dit riep de kunstcriticus Louis Vauxellces toen hij de Parijse Salon van 1905 binnenliep. Tijdens deze tentoonstelling hingen fel gekleurde werken, waarop de verf direct uit de tube en met zeer grove penseelstreken was aangebracht, aan de muren. In het midden van de zaal stond een klein neorenaissance sculptuur. Met deze grap gaf de criticus de Franse avant-garde aan het begin van de twintigste eeuw haar naam.

De beginselen van het Fauvisme werden later uitgewerkt door Henri Matisse. Hij zocht  samen met  ‘wilde beesten’ André Derain, Maurice de Vlaminck en anderen naar directheid en duidelijkheid in schilderkunst. Dit uitte zich in een brutale, haast ondragelijke kleurencombinaties. “Alleen door een samenspel van krachtige en sonore kleurslagen op het doek komt de kleurige emotie van een landschap tot haar recht”, zo vond De Vlaminck.