Tentoonstelling

Gabriel Lester - The Return of Lester’s Loops

COOP HIMMELB(L)AU PAVILIOEN

10 juni 2017 t/m 29 oktober 2017

Het Groninger Museum toont de complete trilogie van de nieuwe video-installatie Aeon van beeldend kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester (1972) in het Coop Himmelb(l)au-paviljoen. Speciaal voor de solotentoonstelling The Return of Lester’s Loops maakte Lester het drieluik compleet. 

Gabriel Lester transformeert het Coop Himmelb(l)au-paviljoen tot een bijzondere ruimtelijke ervaring met Ripples, een grote installatie die bestaat uit cilindervormige delen. De cilinders vormen een opvallend contrast met de architectuur van het paviljoen, waarin geen muur recht is, de ramen op onverwachte plekken te vinden zijn en het plafond gekanteld lijkt. De steile wanden van de installatie komen terug in één van de drie films, waarin een automobilist in een ‘loop’ rijdt. Het geheel is een scenografie van ruimten die als echo dienen van zowel de video’s als de architectuur. De bezoeker beleeft de omgeving steeds opnieuw en er ontstaat zo een déjà-vu sensatie. 

Elk van de drie films heeft een bestuurder van een voertuig in de hoofdrol. Lester neemt de bezoeker mee in de overpeinzingen van deze personen. Gedachten over het lot van de mens, hoop, dromen en verwachtingen.

Meer Gabriel Lester
Onlangs heeft Gabriel Lester een brug ontworpen voor de nieuwe Hondsrugtuin in de Hortus Haren. Lester legt een verband tussen deze brug in de hortus en zijn expositie The Return of Lester’s Loops.

Over de kunstenaar 
Gabriel Lester maakt architecturale installaties, performances en video’s waarin tijd, ruimte en herinnering centraal staan. Hij nodigt de kijker vaak uit om zelf actief deel te nemen aan het werk. Lester zet hiervoor bekende middelen in zoals decors, het filmframe of optische illusie. Zijn werk was onder andere te zien op Documenta 13 en in 2014 op de Biënnale van Venetië. Lester groeide op in Pieterburen. Hij woont en werkt in Amsterdam. 

Deze tentoonstelling kreeg maar liefst 4 sterren van de Volkskrant! 'Met Aeon (dat zowel 'leven' als 'oneindigheid' betekent) tilt Lester zijn oeuvre naar een hoger niveau'.  Lees hier de recensie. 

Magazine item Gabriel Lester: The Return of Lester's Loops

Magazine item Gabriel Lester: The Return of Lester's Loops (.PDF)