Hedendaagse kunst, mode en design

Een van de belangrijkste aandachtsgebieden in het hedendaagse aankoop- en expositiebeleid van het Groninger Museum is het grensgebied tussen kunst, design en mode(fotografie). Wat betreft mode heeft het museum in de afgelopen jaren een grote collectie opgebouwd rond een aantal jonge, spraakmakende modeontwerpers: Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Bernhard Willhelm & Jutta Kraus, Marga Weimans en Iris van Herpen. De werken die het Groninger Museum op dit gebied verwerft zijn museale stukken met sculpturale kwaliteiten, die soms het karakter van een ‘installatie’ hebben, en aanzetten tot denken over aspecten van begrippen als ‘mode’ en ‘identiteit’.

In lijn hiermee is er ook een verzameling aangelegd van de mode- en portretfotografen Inez van Lamsweerde & Vinood Matadin en Anuschka Blommers & Niels Schumm. Het werk van Anton Corbijn kan ook in deze context worden gezien.

• Anton Corbijn - Miles Davis
  • Inez van Lamsweerde - Britt (uit de serie: Thank You Thighmaster)
  • Andres Serrano - A History of Sex (Leo's Fantasy)
  • Anuschka Blommers en Niels Schumm - The Influence; Hussein Chalayan

Het Nederlandse design maakt al een aantal jaren furore in het buitenland. Van Studio Job, Maarten Baas en Joris Laarman heeft het museum inmiddels substantiële groepen werken verzameld. Het Groninger Museum concentreert zich daarbij niet op de objecten die in de designwinkels te koop zijn, maar meer op grote stukken en installaties, die soms in opdracht van het museum zijn gemaakt, en die op verbeeldingsrijke wijze het begrip ‘design’ ter discussie stellen. Ook van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon is inmiddels een belangrijke kern van werken aanwezig.

• Studio Job - Oxidized (Castle, Clock, General, Chest, Centre Piece)
  • Marga Weimans - uit de collectie Debut
  • Folkert de Jong - The Infinite Silence, the Way Things Are and How They Became Things
  • Marc Quinn - Sphinx

Sinds de jaren tachtig tonen de kunstaankopen van het Groninger Museum kunst een zekere voorkeur voor visuele exuberantie en spraakmakende onderwerpkeuze (hetzij binnen de context van de kunstwereld zelf, hetzij binnen een bredere maatschappelijke discussie). Dat geldt zeker ook voor de aankopen die in het afgelopen tien à vijftien jaar op dit gebied zijn gedaan, zoals de even ‘expliciete’ als esthetisch fraaie foto’s van Andres Serrano. Meer recent betreft het vooral sculpturen en installaties die in deze lijn zijn aangekocht, zoals onder meer van Erik van Lieshout, Marc Quinn, Jake & Dinos Chapman, Folkert de Jong en Marc Bijl.