Het Groninger Museum viert feest

Het kleurrijke gebouw van het Groninger Museum bestaat 20 jaar. Veel Groningers kunnen zich de perikelen rond de bouw nog goed herinneren. Over het opvallende gebouw in postmodernistische stijl heeft iedereen een mening. In de afgelopen 20 jaar heeft het museum laten zien dat het een aanwinst is voor stad en regio: een attractie in economische en culturele zin met internationale allure en toch ook zo Gronings. Al ruim 4 miljoen mensen uit binnen- en buitenland bezochten het museum.

Groot feest voor jong en oud op woensdag 29 oktober
Van 10.00 tot 22.00 uur heeft iedereen gratis toegang tot het museum en de activiteiten. Er is muziek van het Prins Claus Conservatorium, rondleidingen door de conservatoren en een open familie-atelier. Liefhebbers van architectuur zijn welkom bij het symposium ‘Van provocatie tot monument – Groninger Museum 20 jaar’ waarbij Alessandro Mendini de eregast is. ’s Avonds is er een groot feest met een concert van Ellen ten Damme & het Noordpool Orkest en optredens van singer-songwriter Douwe Bob en van de hiphopgroep GAMEBOYZ. In het Coop Himmelb(l)aupaviljoen wordt de tentoonstelling Fantasy Island geopend.

Boek
Ter gelegenheid van het 20jarig bestaan van het gebouw, interviewde journalist Karin Sitalsing tientallen betrokkenen bij de bouw in 1994. Deze interviews zijn verschenen in een boek dat verkrijgbaar is in de museumwinkel. Het boek wordt gepresenteerd door journalist Frénk van der Linden.

• Vuurwerk boven het Groninger Museum, 1994, Foto: Erik Hesmerg

Download hier het programma

Programma Jubileum 20 jaar Groninger Museum

Download hier het programma (.PDF)