Het strand van Trouville

Eugene Boudin

De strandgezichten van de Franse kunstenaars Eugene Boudin waren in de negentiende eeuw zeer geliefd. Boudin schilderde veelal mensfiguren aan het strand, hoewel de mens niet de hoofdrol speelt in zijn werk. Op Het Strand van Trouville uit 1868 staat een grote groep mensen afgebeeld. Er is geen stralende zon te zien, waaronder wij een dagje strand graag ervaren, maar een wat donkere lucht. De mensen zijn anoniem, op de rug gezien. Waar gaat het schilderij dan over?

  • Eugene Boudin, Het strand van Trouville, 1868, Olieverf op paneel

Boudin was, net als de zeventiende eeuwse Nederlandse landschapschilders, geïnteresseerd in verschillende weersomstandigheden. Als voorloper van het impressionisme legde hij deze in de meest uiteenlopende gedaanten vast. Zijn doel was deze zo natuur getrouw mogelijk weer te geven. Op de achterkant van het doek noteerde hij zelfs de datum, het uur en de windrichting van het moment waarop hij de voorstelling schilderde.

De Franse kunstenaar bestudeerde de Nederlandse traditie van landschapschilderkunst in het Louvre in Parijs. Om zijn studie in praktijk te brengen reisde hij naar Barbizon. Daar oefende Boudin het buiten schilderen, samen met de daar aanwezige landschapschilders. Boudin is geboren in Normandië. Het strand van Normandië, zoals hier in Trouville, is dan ook zijn favoriete onderwerp. Aldaar keek een jonge Monet over Boudin’s schouder terwijl hij de mooiste wolkenluchten schilderde.