Highlights uit De Student in Groningen (1614-2014) - 2

Vaandel uit 1655

Dit vaandel uit 1655 is van de Rijksuniversiteit Groningen draagt het opschrift Deo, Patria, Academia: God, Vaderland en Universiteit en toont het wapen van de universiteit. Het is een kostbaar reliek van de Groninger Universitaire gemeenschap.
Het verhaal van Bommen Berend – want zo werd de gevreesde bisschop van Münster genoemd – vertelt over de belegering van de stad Groningen. In 1665, toen de universiteit bijna 50 jaar oud was, probeerde de bisschop van Münster om Groningen te veroveren. Hij kreeg de beruchte naam Bommen Berend omdat hij met het voor die tijd nieuwe wapentuig – met kanonnen afgeschoten bommen – behoorlijk wat schade kon aanrichten. Onder de jonge mannen die zich aanboden om tegen hem te vechten waren ook veel studenten. In dat jaar was een gevecht niet nodig, want Bommen Berend kwam niet zo ver, maar zeven jaar later probeerde hij het opnieuw en stond hij wél voor de wallen van de stad. De belegering van Groningen duurde een aantal weken, maar door het heldhaftige optreden van de Groningers moesten de bisschop en zijn leger zich op 28 augustus 1672 terugtrekken en onverrichter zake terugkeren naar Münster.
Om dit te vieren wordt nog ieder jaar in Groningen op 28 augustus Groningen Ontzet gevierd. Je kunt er op rekenen dat er op die datum ook dit jaar weer allerlei toffe dingen in de stad te doen zijn.

  • Vaandel uit 1655