Highlights uit De Student in Groningen (1614-2014) - 4

De geschiedenis van Hannes-jenever in een notendop

In de Groninger Universitaire gemeenschap zijn er altijd burgers geweest met een bijzondere rol. In de eerste helft van de twintigste eeuw was dat Hannes. Hannes was een koetsier uit Hilversum die in 1909, toen de opening van het Academiegebouw aan het Broerplein gevierd werd, naar Groningen trok om als koetsier geld te verdienen aan het vervoeren van alle mensen die van en naar het station gebracht moesten worden. In 1909 waren er nog geen taxi’s of auto’s, dus alles ging nog met paard en wagen. Aan die ritjes had Hannes zoveel klandizie dat hij in Groningen bleef.
Door de jaren heen vervoerde Hannes vooral studenten in zijn rijtuig. Studentenbesturen konden hem op elk moment van de dag en in elke toestand waarin zij verkeerden (!) oproepen. Vrouwelijke studenten hadden vaak geen zin om in de koets van Hannes plaats te nemen, omdat de geuren in die koets niet altijd verkwikkend waren.
Hannes werd een legende en bij gelegenheid van een lustrum van de universiteit in 1947, besloot een destilleerderij om speciale Hannesjenever uit te brengen. Op het etiket zie je de koetsier met in de achtergrond de toenmalige voorgevel van studentensociëteit Mutua Fides. De distilleerder wilde met de jenever de koetsier eren, maar hoopte er natuurlijk vooral op dat studenten en oud-studenten door weemoed bevangen die jenever bleven kopen. Hannes is in 1958 overleden en werd historisch fenomeen voor Groningen.