Groninger Museum klaar voor ARTtube

27 januari 2015

ARTtube is hét online videoplatform waar musea in Nederland en België publieke en kwalitatieve video’s op kunnen delen over kunst en design. Met een vernieuwde website en vijf nieuwe partnermusea is het online platform klaar om nog groter te groeien.

ARTtube is in 2009 gelanceerd als videoplatform van Museum Boijmans Van Beuningen en in 2012 verder ontwikkeld tot een gezamenlijk online videokanaal in samenwerking met andere partnermusea. Hierin is ARTtube gesteund door Fonds 21 en Mondriaan Fonds, de hoofdbegunstigers van het project. De video’s bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken. Te zien zijn interviews met kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. Vanaf 27 januari 2015 gaan nieuwe partners aan de slag met ARTtube, namelijk het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, het Groninger Museum, het Middelheimmuseum Antwerpen, Museum De Lakenhal en de Willem II Fabriek ’s-Hertogenbosch.

Door middel van ARTtube hebben musea geen sluitingstijden meer. De verhalen over kunstwerken en tentoonstellingen kunnen ook buiten de openingstijden worden bekeken. Daarnaast werkt ARTtube samen met de publieke omroep. In 2014 produceerde ARTtube bijvoorbeeld in samenwerking met NTR/SchoolTV de serie ARTclips voor het VMBO onderwijs en bovendien verzorgt ARTtube videoprogramma’s op festivals als Lowlands.

Naast het verspreiden van video’s zet ARTtube zich ook in om kennis over (online) video's over kunst en design te delen. Meerdere keren per jaar organiseert ARTtube kennisdagen genaamd "ARTtube Academie" en publieke events waarbij de video's op groot scherm en in bijzijn van de makers worden getoond zoals "ARTtube On Stage".