Keukengerei in een nis in de muur

Cornelis Jacobsz. Delff

Een paar gepoetste potten en pannen spelen de hoofdrol in de compositie van de Nederlandse schilder Cornelis Delff. De glanzende oppervlakken van messing en koper met zichtbare gebruikssporen vangen het spaarzame licht. Het betreft hier geen typisch keukeninterieur, of wel?

  • Cornelis Jacobz. Delff, Keukengerei in een nis in muur, rond 1630 - 1640, olieverf op linnen

Delff staat bekend om zijn stillevens met keukengerei waarin licht gereflecteerd wordt. De streepvormige lichtreflecties zijn kenmerkend voor zijn werk. Delff behoorde tot de eerste bekende stillevenschilders van met name keukeninterieurs, waarvan het eerste werk dateert uit 1597. Hij was een van de eerste specialisten op het nieuwe gebied van het stilleven en mogelijk de bedenker van een nieuw type stilleven met keukengerei binnen het thema keukenstukken.

Tot 1620 zijn de keukenstillevens rijk van kleur en details, tot aan de beeldrand gevuld. De compositie in de collectie van Gustav Rau is echter eenvoudig en geconcentreerd. Het keukengerei lijkt klaar voor gebruik te liggen, maar de sobere voorstelling heeft iets mysterieus. Daarom betreft het hier dus waarschijnlijk een laat werk uit de zogeheten tonale fase van de jaren 30 van de zeventiende eeuw.

Delff leerde het schilderen van zijn vader, die net als zijn opa portretschilder was. Hoewel zijn opa en vader niet leefden van hun kunst, kon hij door de verkoop van zijn schilderijen wel in zijn levensonderhoud voorzien. Delff maakte deel uit van het Delftse Sint –Lucasgilde