Kunstbus en Erfgoedbus voor kinderen

8 juni 2016

Vanaf dit najaar kunnen kinderen in de regio Groningen met de Kunstbus en de Erfgoedbus naar het Groninger Museum en zes erfgoedinstellingen. Voor veel scholen is een bezoek aan het museum of culturele instelling een probleem vanwege de omvangrijke logistiek. Dat is nu voorbij. De bus maakt een bezoek aan kunst en erfgoed in de regio eenvoudig te organiseren en betaalbaar. De Kunst- en Erfgoedbus is een initiatief van het Groninger Museum en K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur. Een langgekoesterde wens van het museum gaat hiermee in vervulling. De twee bijzondere bussen worden beschikbaar gesteld door het Nationaal Bus Museum in Hoogezand.

Kunstbus en Erfgoedbus
De Kunstbus brengt leerlingen uit de provincie en de wijken in de stad rechtstreeks van school naar het Groninger Museum. Onderweg vertelt een museumdocent over de architectuur van het gebouw en over de kunst. In het museum krijgen de kinderen een interactief en educatief programma aangeboden, waarbij ze tevens zelf aan de slag mogen in het atelier van het museum. Een dergelijke buitenschoolse ervaring stimuleert de creatieve ontwikkeling van kinderen. Kunst prikkelt de verbeelding en biedt kinderen de kans de wereld en zichzelf te ontdekken. Naast de Kunstbus kunnen scholen ook kiezen voor de Erfgoedbus. Deze bus brengt de kinderen naar historische plaatsen als het Veenkoloniaal Museum in Veendam, Klooster Ter Apel, Fraeylemaborg in Slochteren, Der Aa-kerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, Domies Toen in Pieterburen en Vesting Bourtange. Iedere instelling biedt een programma op maat, afgestemd op leeftijd.

Culturele Mobiliteit
In de provincie Drenthe organiseert K&C al ruim 14 jaar busreizen voor leerlingen onder de naam Culturele Mobiliteit. Dit is een groot succes: al ruim 170.000 kinderen bezochten dankzij dit project de provinciale kunst- en erfgoedinstellingen. Zowel de scholen als de culturele instellingen zijn enthousiast. In 2013 is een onderzoek uitgevoerd onder scholen in Drenthe. Maar liefst 90% van de scholen gaf aan niet in staat te zijn het vervoer naar de culturele instellingen zelf te organiseren. Er was te weinig tijd en geld beschikbaar. In de provincie Groningen is de afstand tussen school en culturele instelling ook relatief groot. Culturele Mobiliteit zorgt voor een betaalbare en duurzame oplossing en neemt de logistieke planning uit handen. Door de samenwerking worden de kosten van een bezoek aan het museum fors lager. Als het project het komende jaar een succes is, wordt het verlengd.

Initiatief

Culturele Mobiliteit Groningen is een initiatief van het Groninger Museum en K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur, in samenwerking met Nationaal Bus Museum, Erfgoedpartners, VRIJDAG-CULTUURCLICK en de deelnemende instellingen: Bijzondere Locaties Groningen, Der Aa-kerk, Domies Toen, Fraeylemaborg, Het Groninger Landschap, Klooster ter Apel, Noordelijk Scheepvaartmuseum, RHC Groninger Archieven, Stichting Oude Groninger Kerken, Veenkoloniaal Museum Veendam en Vesting Bourtange.

De Kunstbus en Erfgoedbus worden mogelijk gemaakt door Provincie Groningen, Gemeente Groningen en de Groninger gemeenten Appingedam, Bedum, Bellingwedde, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde en Winsum.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Groninger Museum: Willemien Bouwers, wbouwers@groningermuseum.nl +31 (0)50 3 666 510.
K&C: Bas Hendrickx, bas@kcdr.nl 0592 – 336 938